Обама: Китай да спазва правилата в търговията

Обама: Китай да спазва правилата в търговията
„Ние очакваме Китай да продължи да играе важна роля в решаването на световните дела и смятаме за извънредно важно Китай и САЩ да поддържат здрави делови отношения”, заяви американският президент. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Китай трябва да спазва „действащите правила“ в световната икономика.

Това той направи в разговор с китайския вицепрезидент Си Цзинпин в Овалния кабинет на Белия дом, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Обменният курс на юана, за който Вашингтон обвинява Пекин, че го използва в интерес на своя износ, представлява един от основните пунктове на разногласия между двете големи икономически сили.

Освен това Обама обеща пред вероятния бъдещ президент на КНР, че САЩ ще продължат да говорят по въпроса за правата на човека в Китай.

Президентът също така приветства постигнатото между САЩ и Китай по иранския и севернокорейския въпрос.

„Ние очакваме Китай да продължи да играе важна роля в решаването на световните дела и смятаме за извънредно важно Китай и САЩ да поддържат здрави делови отношения“, заяви американският президент.

„По ключови въпроси като правата на човека ние продължаваме да държим на нещо, което смятаме за важно – да се зачитат стремежите и правата на всички“, подчерта Барак Обама пред журналисти след срещата.

#Барак Обама #САЩ #президент #Китай #юан #Си Цзинпин #вицепрезидент #Вашингтон #Пекин #КНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"