Възможно закриване на ТЕЛК-ове в страната

Възможно закриване на ТЕЛК-ове в страната
Според лекари, може да започне затваряне на ТЕЛК-ове в страната.
A A+ A++ A

Лекари предупреждават, че е възможно закриване на ТЕЛК-ове в страната заради ниското заплащане и липсата на специалисти. В цяла Северозападна България например няма ТЕЛК за хора с белодробни проблеми, съобщи Нова телевизия.

От трите области в северозапада само две болници в Лом и Враца са назначили специалист пулмолог към общия ТЕЛК, за да преглежда пациенти и да дава становища за възможностите им да работят. Това обаче става бавно, тъй като там се явяват хора и с общи заболявания.

Областните болници във Видин и Монтана отказват да назначат пулмолог към общата експертна комисия, защото по закон трудоустрояването на белодробни болести става само в специализирани звена. Има обаче вратичка в закона, която не забранява общия ТЕЛК да изпълнява и тази дейност.

Според доктор Савков - управител на болница „Свети Николай Чудотворец” в Лом, може да последва вълна от закриване на специализрани ТЕЛК-ове в цялата страна. Причината е отлива на специалисти заради ниското заплащане и забраната им да практикуват като лекари, докато работят в комисиите.

#ТЕЛК #Лом #Враца #Монтана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »