Най-старият европейски град в „Българска археология 2011”

Най-старият европейски град в „Българска археология 2011”
Тази вечер в археологически музей беше открита Петата национална изложба „БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ 2011“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кой е най-старият град в Европа могат да научат посетителите на Петата национална археологическа изложба „Българска археология 2011“, която беше открита днес в Националния археологически музей при БАН.

Това е праисторическият град, разположен около селищната могила Юнаците край Пазарджик, която се смята за най-голямата в Западна България, съобщи „Монитор“.

Около нея учените, под ръководството на  доц. Явор Бояджиев, откриха цял град, разположен върху площ от около 120 дка.

По българо-гръцкия проект се работи от години, но едва наскоро археолозите достигнаха до пластове от късния енеолит, в които бяха намерени следи от градоустройствена дейност.

Това доказа неговия най-стар произход и Юнаците оглави листата на най-ранния от откритите досега градове в Европа. От селищната могила Юнаците могат да бъдат видени праисторически керамични съдове.

Петата национална археологическа изложба представя най-значимото от проучваните 305 обекта на територията на цялата страна за изминалата година.

Находките са в широки хронологични граници и обхващат ранния палеолит (преди около 1 400 000 години) до Късното възраждане.

Главен организатор е Националният археологически институт с музей при БАН, като в проявата участват още 21 музея.

В „Българска археология 2011“ са изложени 332 експоната, разположени в 18 витрини (в това число са включени 2 монетни съкровища от крепостта Урвич с монети на цар Иван Александър и от Созопол – нос Скамни, сребърни монети). Поради големия интерес към нея тя ще продължи до 31 май.

От експозицията „Българска археология 2011“ посетителите могат да научат  още ред любопитни факти.

От праисторическата епоха са изложени великолепни предмети от гробни комплекси от ранната бронзова епоха – аскос, бронзови брадви и златно украшение, постъпили във фонда на сливенския музей от проучваните могили от Диана Димитрова.

Как са добивали злато в къснобронзовата епоха, можем да разберем от витрината, която показва сечива и инструменти от златодобивните рудници при Ада тепе, Крумовградско, които се проучват от екипа на гл. ас. д-р Христо Попов и гл. ас. д-р Красимир Ников.

Посетителите на София съвсем скоро ще имат уникалния шанс да се разходят по улиците на антична Сердика, щом бъде завършено изграждането на бъдещата метростанция № 8 в района на ЦУМ.

Засега обектът е недостъпен за външни лица, затова археолозите показват в изложбата уникалните римски мозайки, които бяха открити под нивото на бул. „Мария Луиза“.

Проучването се извършва под ръководството на  гл. ас. д-р Марио Иванов, който показва и атрактивни находки от ранноримската епоха: фини съдове римска керамика – тера сигилата, прекрасна гривна, уникална златна монета на Британик, син на император Клавдий (41-54 г.), открити в резултат на спасителни разкопки в София.

Даниела Агре имаше късмет и през изминалата година  и археоложката показва поредната богата гробна находка от могилния некропол до с. Борисово, Елховско.

Там тя разкрива голям брой бронзови апликации от колесници и тоалетни сандъчета, представящи фигури на орли, митични животни, както и няколко великолепно декорирани бюстове на богинята Диана и фигурка на сатир.

Сред акцентите в изложбата са колективна находка от района на Свищов от ІІ-І хил. пр.Хр. Със златни накити и бронзови сечива, както и гробни комплекси с могили от Сливенско от раннобронзовата епоха.

От Средновековието се открояват проучванията на старите български столици Плиска и Преслав, както и на Велико Търново.

Директорът на Археологическия институт и музей Людмил Вагалински подчерта, че през изминалия археологически сезон е било осъществено проучването по 420-километровото трасе на газопровода „Набуко“, където са открити над 110 археологически обекта от праисторията до Средновековието.

Археолозите се оплакаха, че имат затруднения при работата си с агенция „Пътна инфраструктура“.

По повод на отправените нападки към тях те заявиха, че не могат да променят маршрутите на трасетата, а само като експерти да посочат на какви обекти са се натъкнали в дадения район.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"