Обама нареди ограничаване на подслушването

Обама нареди ограничаване на подслушването
Барак Обама нареди ограничени реформи в шпионските програми на САЩ. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Широкият медиен отзвук след разкритията на бившия ЦРУ-агент Едуард Сноудън, принуди американският президент Барак Обама да обърне особено внимание на шпионските програми в страната. Той обяви, че страната ще ограничи подслушването на съюзническите лидери и нареди въвеждането на нови ограничения за събирането на информация относно телефонните разговори на американците.

В същото време в своя дългоочакван отговор относно шпионската дейност на САЩ той неотстъпчиво защити разузнавателните агенции. В изказването си той не поиска прекратяване на масовото събиране на информация за телефонните обаждания на страната, съобщи агенция "Фокус".

След като в продължение на месеци той бе обвиняван, че САЩ са се превърнали в „шпионска държава”, Обама обяви, че ще се въведат нови ограничения върху масовото събиране на информация за милиони телефонни разговори – така наречената „метаинформация”.

Също така Обама обеща да прекрати следенето на съюзниците на САЩ, след неловката ситуация от разкритията, че САЩ са подслушвали телефона на германския канцлер Ангела Меркел. В същото време, въпреки тези отстъпки, Обама използва своята 45-минутна реч и за да защити американските разузнавателни агенции и нуждата от събиране на информация, макар и при по-строг надзор.

#САЩ #Барак Обама #Едуард Сноудън #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"