Възобновиха делото срещу Азис за „Водното огледало”

Възобновиха делото срещу Азис за „Водното огледало”
Азис е обвинен за 4 деяния при продължавано престъпление, чрез които е направил опит да набави имотна облага за местната строителна компания „Устра холдинг“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският районен съд е възобновил делото срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за „Водното огледало“ на река Арда.

Постановлението е връчено на 19 януари т.г. на единствения обвиняем по този казус, предаде БГНЕС.

Градоначалникът заяви, че делото ще се води със същите обвинения, с тази разлика, че предния път те бяха написани на 10 страници, а сега са синтезирани само на 2.

Азис очаква насрочване на датата на процеса, но е пратил писмено настояване той да се гледа в Кърджали при открити за гражданството заседания. Той се закани, че в противен случай ще осигури транспорт на желаещите до столицата.

На 29 юни 2011 г. седми състав на СРС с председател Иван Стоилов прекрати и върна на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения наказателното дело от общо характер.

Азис е обвинен за 4 деяния при продължавано престъпление, чрез които е направил опит да набави имотна облага за местната строителна компания „Устра холдинг“. Чрез това престъпление Азис е можел да нанесе вреди на държавата в големи размери.

Според обвинителния акт в периода 23 януари - 19 юни 2009 г. кметът като длъжностно лице е изпратил писма до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за цената на имот от 16 квадратни метра, собственост на „Устра холдинг“.

Така с тях той се е опитал да заблуди тогавашния министър Асен Гагаузов и финансовия Пламен Орешарски, че цената на имота възлиза на 8 940 960 лв, след като действителната оценка е 846 200 лева.

С писмата си Азис е искал милионите да бъдат заплатени като обезщетение на собственика на парцела и така пробвал да ощети МРРБ с 8 094 760 лева.

Лицензираният оценител на терена, който не е от Кърджали, не е привлечен като обвиняем по казуса.

Оттогава спрямо кмета на Кърджали е приложена мярка за неотклонение „подписка“, която действа и сега. Тази вечер обаче той потегля за Брюксел на сесия на Комитета на регионите, където е редовен член.

#Водното огледало #река Арда #Хасан Азис #кмет #Кърджали #София #Министерство на регионалното развитие и благоустройството #МРРБ #Иван Стоилов #СРС #Асен Гагаузов #Комитета на регионите #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"