Найденов: България бележи ръст в експорта на вино

Найденов: България бележи ръст в експорта на вино
Снимка: Министерство на земеделието и храните
A A+ A++ A

Има ръст в експорта на българското вино, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Деня на лозарите – Трифон Зарезан.

Макар и с малко, количеството произведено вино за 2011 година е повече – 108 милиона литра, коментира земеделският министър, цитиран от агенция „Фокус“.

„Около 58 милиона литра е експортното количество, което означава, че ние изнасяме повече от половината. Има ръст на експорта“, добави Найденов.

Министърът присъства днес на традиционния ритуал по зарязването на лозята в пазарджишкото село Карабунар.

„За първи път миналата година, дай Боже, и тази да е така, има изключително голям интерес не директно към виното, а също и към гроздето. За нас по-голям интерес е да изнасяме крайния продукт – виното, но когато има интерес към гроздето – това също е добре“, коментира Найденов.

„Повишава се постоянно употребата на вино спрямо високоспиртните напитки. Това е добра тенденция“, каза още земеделският министър.

„Постоянно се извършват проверки, има определен план. Работи се по сигнали и обществото трябва да ни помогне в тази посока“, отговори Найденов на въпрос, свързан с фалшифия алкохол.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #вино #грозде #експорт #Трифон Зарезан #Карабунар #алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"