Без оценки от 1. до 3. клас

Без оценки от 1. до 3. клас
Оценки от първи до трети клас включително няма да има, предвижда проектозаконът за предучилищното и училищното образование.Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Оценки от първи до трети клас включително няма да има, предвижда проектозаконът за предучилищното и училищното образование, представен днес.

Децата от първи до трети клас няма да получават оценки, а до четвърти клас няма да повтарят учебната година – това  е едно от нововъведенията, заложени в проектозакона за предучилищното и училищното образование, предаде БНР.

В малките населени места се въвеждат нов вид училища, наречени обединени – от първи до десети клас, когато ще приключва и първата гимназиална степен. Проектозаконът предвижда още:

Петокласниците да могат да преминават в шести клас с оценка „Слаб“ по един предмет, ако по всички останали имат над „Добър 4“ и преминат на допълнително индивидуално обучение по проблемната дисциплина.

Ще има неограничен брой учебници по предмет, досега ограничението беше по три.
Поетапно ще се въведе целодневна форма на обучение до седми клас.

Държавата ще финансира частните училища с единния разходен стандарт за ученик, който получават общинските и държавните училища. В момента този стандарт зависи от вида на училището и е средно 1200 лв. годишно.

Аргументът на заместник-министъра на образованието Милена Дамянова за това нововъведение е, че и родителите на децата от частните училища плащат данъци. Не е ясно обаче дали и там ще се намалят таксите.

#Милена Дамянова #заместник-министър на образованието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници