Малките и средни предприятия са в ръцете на банките

Малките и средни предприятия са в ръцете на банките
Снимка: floransmedia.blogspot.com
A A+ A++ A

Банките са най-предпочитаният източник на финансиране, с което малките и средни предприятия в Централна и Източна Европа могат да стартират бизнеса си и да го развият. Причината за това е, че голяма част от тях да имат нужда освен от капитал и от професионална консултация за управление на финансите си, за което банките също могат да съдействат. Това мнение споделиха участниците в един от последните работни панели от конференцията Euromoney, която се състоя във Виена на 14 и 15 януари.

Капиталовите пазари, които са алтернатива на банковото кредитиране, не са достъпни за голяма част от малките и средни предприятия, поради размера им и малкия брой служители.

Според данните, изнесени в началото на панела, в Европа има 20 млн. малки и средни предприятия, които осигуряват 85% от работните места. „Сега, 25 години след падането на Берлинската стена, вече не можем да говорим за преход. Проблемите, пред които се изправят МСП от страните в Централна и Източна Европа са същите като проблемите на предприятията в Италия, Испания, Великобритания“, каза Марк Джонсън, редактор на Euromoney.

„Икономически най-изгодният и най-достъпният ресурс за старт или развитие на бизнеса на МСП се осигурява от банките. Така започнахме и ние“, каза Мариян Расик, финансов директор на PEGAS NONWOVENS. В момента компанията е листвана на борсата, но по думите на Расик все още предпочита банковото финансиране. Той посочи обаче, че вероятна причина за това е големият брой банки в Чехия, които осигуряват добра ликвидност на пазара. Подобно на ситуацията в България, Расик посочи, че периодът на криза кара хората да спестяват повече, а предприятията – да правят по-малко инвестиции.

Арон Леннер от Унгарското министерство на икономиката също подкрепи тезата, че за МСП е много трудно да търсят финансиране на капиталовите пазари. Той сподели, че правителствата трябва да подкрепят банките, за да дават по-лесно заеми на МСП. Според Леннер правителствата могат да съдействат чрез схеми за гарантиране или субсидиране на лихвите. „По този начин в Унгария е постигнат 10% ръст на финансиране на МСП за миналата година“, посочи Леннер.

Според Леннер подобни програми няма да доведат до изкривяване на пазара, ако се прилагат за ограничен период на време и се използват като инструмент за нормализиране на пазара в период на криза.

Източник: УниКредит Булбанк

#финансиране #малките и средни предприятия #Централна и Източна Европа #банки #борса #икономика #лихви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »