Българите и румънците дават повече, отколкото взимат на Европа

Българите и румънците дават повече, отколкото взимат на Европа
Според проучването Европа печели от мигрантите от България и Румъния.
A A+ A++ A

Българските и румънските имигранти в Западна Европа са дали повече, отколкото са взели от икономическа гледна точка. В особено висока степен това важи за имигрантите във Великобритания и Ирландия. Това показва проучване на шведски икономист, цитирано от AFP и „Фокус“.

Швеция е една от най-щедрите европейски страни към своите имигранти, а разликата между броя на безработните имигранти и броя на местните безработни е най-голяма. В същото време един български или румънски имигрант носи с 30% повече на държавата, отколкото й струва.

До това заключение стига Йоаким Руист, изследовател в Университета в Гьотеборг. Той е направил изчисления за Швеция, където българите и румънците работят свободно от 2007 година насам, както и за останалите 14 страни от ЕС, преди влизането на страните от бившия комунистически блок.

Изчислени са данъците и таксите, които те плащат, и държавните разходи, от които са се възползвали, като социални и семейни помощи, образование, здравеопазване, публични услуги.

Според него Великобритания и Ирландия са двете страни, които печелят най-много от имиграцията - от една страна, защото в повечето случаи българите и румънците вече знаят английски език, а от друга страна, защото двете страни са със „сравнително слаба социална държава“.

Изследването е направено сред представителна извадка от 20% от общо 10 хиляди българи и румънци, които са живеели в Швеция в края на 2011 година.

#Европа #имигранти #ЕС #Ирландия #Гьотеборг #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »