Европарламентът с резолюция срещу трудовите нарушения

Европарламентът с резолюция срещу трудовите нарушения
„Необходими са нови мерки на ЕС за справяне със социалния дъмпинг“, се подчертава в резолюцията.
A A+ A++ A

Европейският парламент прие резолюция във вторник, според която персоналът и ресурсите за трудови инспекции в държавите от ЕС да бъдат увеличени.

Целта на мерките е борба с нерегламентирания труд, фиктивната самостоятелна заетост и социалния дъмпинг, посочват евродепутати.

„Националните инспекции по труда играят важна роля в прилагането на социалното законодателство и гарантирането на поле за честна игра в Европейския съюз. Справянето с нерегламентирания труд, който представлява 18,8% от БВП на ЕС, би могло да увеличи приходите от данъците и вноските за националното осигуряване“, каза докладчикът Юта Щайнрук от групата на немските социалисти и демократи.

„Инспекциите по труда страдат от недостиг на персонал и са затруднени в усилията си за трансгранично сътрудничество“, отбеляза Щайнрук.

С одобрената с 586 гласа „за“, 58 „против“ и 47 „въздържали се“ резолюция, депутатите призоваха за създаване на европейска платформа за инспекторите по труда, мониторинг на нерегламентиран труд, укрепване на трансграничното сътрудничество и идентифицирането и воденето на регистър на фирмите „пощенски кутии“.

Евродепутаите поискаха от Комисията да разгледа възможността за въвеждане на европейска карта за социално осигуряване или друг документ, валиден за целия ЕС, за да се направи по-лесен обменът на данни и да се започне пилотен проект за европейска система за ранно предупреждение на нерегламентирания труд.

„Необходими са нови мерки на ЕС за справяне със социалния дъмпинг“, се подчертава в резолюцията, предава „Фокус“.

#Европейски парламент #резолюция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"