Сметките за парно скачат с 60%

Сметките за парно скачат с 60%
Сметките за парно, които софиянци ще трябва да платят за месец януари, ще бъдат с 50-60% по-големи от миналогодишните за същия период. Снимка: Thinkstock/ Guliver
A A+ A++ A

Сметките за парно, които софиянци ще трябва да платят за месец януари, ще бъдат с 50-60% по-големи от миналогодишните за същия период.

Януарските сметки за парно в София ще са с 50-60% по-високи спрямо миналия януари и със 17% спрямо декември въпреки прогнозата на столичната топлофикация, че увеличението ще е само с около 10%. Още по-голям скок се очаква за февруари, пише вестник „Сега“.

Хората, топлили се на ток, също трябва да се подготвят за високи сметки заради увеличеното потребление на електроенергия главно в домакинствата с 15%.

Абонати на ЧЕЗ в София се оплакали, че последните им сметки са между 40 и 60% по-високи от същото време предишната година.

Двустаен панелен апартамент в квартал „Красна поляна“ с направена топлоизолация например трябва да плати за януари 255 лв. за парно и топла вода при 155 лв. година по-рано, сигнализират читатели на вестника. Едностаен в „Западен парк“ дължи 180 лв. сега при 104 лв. за януари 2011 г.

По данни на БАН първият месец на 2012 г. всъщност не е бил много по-студен от януари 2011 г. - среднодневната температура сега е била само с 1.1 градуса по-ниска отпреди година.

Трябва да се има предвид и че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши едва 8% поскъпване на топлинната енергия в София за сегашния отоплителен сезон.

По традиция, когато абонатите възразяват срещу размера на сметките, топлофикациите се оправдават с особеностите на дяловото разпределение.

Точно това обяснение лансира вчера столичното топлофикационно предприятие – ако потребител е имал да доплаща при изравнителните сметки за предната зима, за актуалния сезон му е определен по-висок прогнозен дял, т.е. фактурата е за по-високо потребление.

#парно #сметки #електричество #студ #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници