НСИ: Средната работна заплата пада

A A+ A++ A

През третата четвърт на 2011 средното месечно трудово възнаграждение в България се е понижило.

През третото тримесечие на 2011 г. средната месечна работна заплата е била 693 лв., което представлява спад от 0,9% спрямо второто тримесечие.

По данни на Националния статистически институт икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са: „Операции с недвижими имоти“ – с 11.1%, и „Финансови и застрахователни дейности“ – с 6.2%.

Най-голямо увеличение на средната работна заплата през третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2011 г. се наблюдава в „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 5.5%, и „Строителство“ – с 1.9%.

Според НСИ през третото тримесечие на 2011 г. средната месечна работна заплата нараства с 8.6% спрямо третото тримесечие на 2010 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“ – с 21.4%, и „Професионални дейности и научни изследвания“, с 21.1%.

Най-висока средномесечна работна заплата през третото тримесечие на 2011 г. са получили работещите в сферата на: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, „Финансови и застрахователни дейности“.

Най-ниско платени са били наетите лица в „Административни и спомагателни дейности“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Други дейности“.

В сравнение с третото тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор през същия период на 2011 г. нараства с 3.0%, а в частния сектор – с 10.7%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »