Косовските сърби гласуват на референдум

Косовските сърби гласуват на референдум
Референдумът се провежда два дни преди четвъртата годишнина от обявяването на независимостта на Косово през 2008 г., която не е призната от Белград. Снимка: wordpress.com
A A+ A++ A

Въпреки несъгласието на Белград и международната общност четири общини в Северно Косово с предимно сръбско население решиха да свикат днес и утре референдум, на който да изразят отношението си към косовските институции.

Сърбите в Северно Косово започнаха да гласуват на противоречив двудневен референдум, целящ да подчертае недоволството им от отстъпките, които Белград направи в преговорите с Прищина под егидата на ЕС, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Около 35 000 избиратели в населеното предимно със сърби Северно Косово ще трябва да отговорят на въпроса: „Приемате ли институциите в т.нар. Република Косово със седалище в Прищина?“.

Косовските сърби в северната част не приемат обявяването на независимост от властите в Прищина и се очаква масово да гласуват с „не“.

Референдумът се възприема като акт на неподчинение спрямо сръбското правителство, което според мнозина косовски сърби е прекалено отстъпчиво в преговорите между Белград и Прищина.

Референдумът се провежда два дни преди четвъртата годишнина от обявяването на независимостта на Косово през 2008 г., която не е призната от Белград, но е приета от голяма част от Европа, както и от САЩ и много други страни.

От близо 2 милиона души население на Косово около 120 000 са етнически сърби. Около 40 000 от тези сърби живеят в северната част, гранична със Сърбия, а останалите населяват анклави, разпръснати на територията на бившата сръбска област.

Кръстимир Пантич, кмет на населения предимно със сърби град Косовска Митровица, заяви, че референдумът „ще покаже, че сърбите в Северно Косово не искат да се подчиняват на институциите в Прищина“.

Около 82 избирателни секции в общините в Северно Косово ще бъдат отворени от 7 ч. местно време (6 ч. по Гринуич) до 19 ч. местно време (18 ч. по Гринуич) днес и утре.

Сърбия определи референдума като „неконституционен“, с което още повече засили страховете на лидерите на косовските сърби, че в крайна сметка ще се откаже от претенциите си към Косово под натиска на ЕС.

Белград и Прищина, които започнаха диалог под егидата на ЕС през март 2011 г., вече постигнаха няколко споразумения, отнасящи се до ежедневни проблеми, създадени от едностранно обявената независимост на Косово.

Брюксел настоява Сърбия да постигне напредък в отношенията си с Косово, за да получи официален статут на кандидат-член на ЕС.

#Косов #Сърбия #косовски сърби #Северно Косово #референдум #институции #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"