Напускането на Калфин може да раздели левицата

Напускането на Калфин може да раздели левицата
„Решението на Ивайло Калфин е логично последствие от позициите и намеренията, които са заявявани в последните дни, няма нищо драматично“, добави Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Струва ми се, че се търси някаква алтернативност, която може да доведе до разделение в левицата“, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин във връзка с решението на Калфин да подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

„Не го пожелавам, надявам се да не се случи, но очевидно г-н Калфин има желание да тръгне по някаква паралелна писта. Не че не се е случвало и преди“, допълни Вигенин.

„Когато се търси единство на всички леви сили, тогава нормалната логика е г-н Калфин да бъде част от нашата група и да бъде ръководител на тази делегация“, каза още той.

„Решението на Ивайло Калфин е логично последствие от позициите и намеренията, които са заявявани в последните дни, няма нищо драматично“, добави Вигенин.

„Вероятно отдавна има разминавания между партийните и неговите идейни виждания, защото той не е член на БСП. Ако не е имал никакви разминавания, вероятно щеше да бъде член на партията. Така че към днешна дата тази мотивация ми изглежда малко остаряла“, посочи външният министър.

„Може би при наличие на алтернативна листа част от гласовете ще бъдат разпилени. Искам да напомня 2007 г., когато се проведоха първите частични избори за Европейски парламент. Тогава се взе решение БСП да участва не във формата „Коалиция за България“, а в по-тесен формат“, отбеляза Вигенин.

„Тогава с около 4500 гласа ни победи ГЕРБ, а общо партиите в „Коалиция за България“ имаха над 50 000 гласа повече от ГЕРБ. Този риск съществува, надявам се тези, които тръгват в тази посока, да изчисляват и този риск“, коментира той.

Вигенин счита, че напускането на Калфин по никакъв начин няма да се отрази на отношенията на БСП с Групата на социалистите в Европейския парламент, нито със самата Партия на европейските социалисти, предава БГНЕС.

#Ивайло Калфин #Кристиан Вигенин #Европейски парламент #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници