Мизерията – бреме за все повече италианци

Мизерията – бреме за все повече италианци
Неапол. Снимка: patepis.com
A A+ A++ A

Бедността не е порок. Но в Италия тя се превръща в бреме за все повече хора. За тях дори еспресото се е превърнало в луксозен продукт, който не могат да си позволят, отбелязва репортаж на „Дойчландфунк“.

Който пристига с влак в Неапол, веднага попада насред мизерията. Централната гара и предгаровият площад са населени от просяци, бездомници и хора, които мъкнат със себе си едничката си собственост, събрана в найлонови торбички. Продавачи с табли на гърдите предлагат контрабандни цигари – без бандерол те са продават на 1/3 от нормалната им цена.

„Икономически сме го закъсали страшно, а политиците мислят само за себе си. Адски съм възмутена. Големият ми син е безработен вече от 2 години, въпреки че завърши университет. Съпругът ми работи, но заплатите са обидно ниски в сравнение с разходите за издръжка“, казва Джузепина, жена на средна възраст.

От продажбата на цигари без бандерол Джузепина изкарва около 300 евро на месец. Тези пари са крайно необходими на семейния бюджет. Рискът да бъде хваната в нарушение е малък – полицията се прави, че не забелязва нищо, казва бившият социален работник Антонио Алфано: „В противен случай биха разбунили всички, хиляди гневни и недоволни хора веднага ще излязат на барикадите, ще стане революция, а властите не желаят подобно нещо“, казва той.

Дойче веле

#Италия #Неапол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници