ЕК: Таксата за "зелена енергия" да не подкопае инвестиционния климат в България

ЕК: Таксата за "зелена енергия" да не подкопае инвестиционния климат в България
Снимка: www.silnabulgaria.com
A A+ A++ A

На 8 януари 2014г. ръководството на Българската фотоволтаична асоциация проведе среща в Брюксел в политическия кабинет на комисаря по енергийната политика Гюнтер Йотингер. Предмет на разговора бяха приетите от Народното събрание на 5 декември 2013г. промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се ограничава производството на „зелена енергия” и се налага 20% такса върху приходите на производителите на електроенергия от слънце и вятър.

"Бяхме уверени, че темата стои на вниманието на еврокомисаря Йотингер и на председателя Барозу. Получихме и писмо от Генералния секретариат на европейската комисия, подготвено както се споменава в него, по молба на президента Барозу", съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация.

В писмото се казва:

„Както знаете, Европейската комисия неведнъж е изразявала загриженост относно всякакви мерки, които със задна дата нарушават икономическите условия на съществуващите инвестиции във възобновяема енергия, тъй като те заплашват да подкопаят доверието на инвеститорите. В случая на България, Европейската Комисия е добре запозната с вече съществуващите структурни слабости в енергийния сектор, особено по отношение на организацията, адекватността на производството и структурата на разходите, както и цените на електроенергията. Значителни финансови дефицити бяха натрупани в Българския енергиен сектор през последните години. С цел да се намери баланса между необходимостта от намаляване и елиминиране на дефицита и запазването на жизнеспособността на съществуващите инвестиции, включително в областта на възобновяемата енергия, през май 2013г. сме предоставили на българското правителство набор от препоръки за краткосрочни и дългосрочни реформи. Докато, от една страна следва да се избегнат неочаквано големите печалби на обществените и частни инвеститори, за да се контролират сметките за енергия, от друга е важно да не се подкопава инвестиционният климат в България чрез мерки, които са или могат да бъдат възприети като произволни или импровизирани.”

В заключение, в писмото си Европейската комисия информира, че: „Ще повдигнем тези въпроси пред българските власти, за да изразим нашата загриженост относно запазването на икономическата жизнеспособност на съществуващите ВЕИ инсталации в България.”  Също така ЕК уверява, че: „Комисията продължава активно да наблюдава политиката за развитие на възобновяема енергия в България” и като благодари, че е информирана заявява, че: „този въпрос ще продължи да стои на нашето пълно внимание”.

#Българската фотоволтаична асоциация #Европейската комисия #Йотингер #Барозу #ВЕИ #ЕК #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"