В неделя избират двама епископи, кандидати за Неврокопска епархия

В неделя избират двама епископи, кандидати за Неврокопска епархия
В Гоце Делчев на 12 януари избират двама от десетима епископи, един от които ще бъде утвърден от Светия синод на 19 януари за Неврокопски митрополит. Снимка: www.focus-news.net
A A+ A++ A

В Гоце Делчев на 12 януари избират двама от десетима епископи, един от които ще бъде утвърден от Светия синод на 19 януари за Неврокопски митрополит, съобщиха от Светия Синод.

Епархийските избиратели на Неврокопска епархия ще избират между: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан и Мелнишки Серафим. От листата на достоизбираемите епископи-кандидати за митрополитския престол отпадат преосвещените епископи Агатоникийски Борис и Проватски Игнатий.

За избрани се обявяват двамата кандидати, получили гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели.

От Светия Синод категорично заявиха, че няма никакво основание изборите в Неврокопската епархия да бъдат отлагани.

“Избирателната система на БПЦ-БП, предвидена в Устава ѝ, е изградена на основния принцип, че всеки един избор за органи на която и да е институция се стабилизира след провеждането им, ако в сроковете за оспорване, не са подадени жалби. Това принципно положение е възприето в Църквата и държавата, защото на това почива стабилитета и сигурността на обществената, държавна и църковна система", заявявиха от Светия Синод.

#Крупнишки Инокентий #Месемврийски Иаков #Тивериополски Тихон #Стобийски Наум #Велички Сионий #Драговитийски Даниил #Траянополски Киприян #Браницки Григорий #Главиницки Йоан #синод #жалби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници