България готова да даде на концесия пристанища на китайци

България готова да даде на концесия пристанища на китайци
Плевнелиев ще бъде придружен от бизнес делегация, като много от компаниите в нея вече имат бизнес с Китай. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Готови сме да предоставим на концесия наши пристанища на река Дунав, както и на Черно море“, заяви президентът Росен Плевнелиев преди официалното си посещение в Китай от 12 до 15 януари.

"За това виждаме много сериозни перспективи и в сферата на земеделието и производството на храни, където България е готова да предостави индустриални зони и площи за производство на храни," каза още той.

Плевнелиев заяви, че иска неговото предстоящо посещение в Китай да отвори нови врати между двете държави и да разшири двустранното сътрудничество.

Визитата му ще бъде посещение за ново ниво на доверие между Китай и България, "с протегната ръка и с отношение на дружба и разбирателство."

"Ще бъдат подписани спогодби в сферата на транспортното сътрудничество и за отварянето на нови културни центрове съответно в Пекин и в София. Надяваме се, че ще има и други споразумения по линия на Българската академия на науките и Китайската академия на науките, и такива на чисто прагматична бизнес основа," отбеляза Плевнелиев пред китайската медия Синхуа.

Плевнелиев ще бъде придружен от бизнес делегация, като много от компаниите в нея вече имат бизнес с Китай.

"Много други китайски компании инвестират в сферата на земеделието, в сферата на енергетиката, в сферата на възобновяемите енергийни източници, приветстваме и амбициозната програма на строителните компании от Китай за участие в инфраструктурни проекти в България и в региона," посочи Плевнелиев.

Стокооборотът между двете държави през 2012 г. се увеличи с над 20%, а за 2013 г., Плевнелиев очаква рекорден ръст.

"Тази динамика е много позитивна. Китай за България е най-важният стратегически партньор в Азия. Китай е и нашият най-голям икономически партньор. Ние искаме да развием, да уголемим и да умножим постигнатото," каза още българският президент.

"Разбираме, че имаме важна мисия и тя е следната: стъпка по стъпка, в правилната посока, която е към задълбочаване и разширяване на сътрудничеството", посочи Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #България #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници