Предсрочни избори в Гърция през април

Предсрочни избори в Гърция през април
Предсрочните парламентарни избори в Гърция ще се състоят през април, това стана ясно ден след като гръцкият парламент одобри програма за строго ограничаване на разходите, изисквана от ЕС и МВФ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще проведе предсрочни парламентарни избори през април.

Предсрочните парламентарни избори в Гърция ще се състоят през април, съобщи говорителят на гръцкото правителство Пантелис Капсис ден след като гръцкият парламент одобри програма за строго ограничаване на разходите, изисквана от ЕС и МВФ, предаде БГНЕС.

„Това правителство има един месец - месец и половина работа пред себе си..., ние ще приключим през март (работата по заема и плана за намаляване на дълга) и изборите ще се състоят през април“, заяви Капсис пред журналисти. Мандатът на сегашното правителство технически можеше да продължи до октомври 2013 г.

„Гръцкият народ иска да останем в еврозоната и ние ще направим необходимото, за да останем в еврозоната“, подчерта говорителят.

Той допълни, че срещата на Еврогрупата в сряда „ще бъде трудна“. Подписите на лидерите на партиите, удостоверяващи решителността им да проведат изискваните реформи, „бяха поискани“ от държавите – членки на еврозоната, и „трябва да бъдат дадени до сряда. Смятам, че те ще бъдат дадени под формата на писмо“, счита Капсис.

„Гръцкото правителство смята, че вотът вчера изразява решителността ни да продължим напред“, допълни говорителят, който говори няколко минути след като говорителят на германския канцлер Ангела Меркел – Щефан Зайберт, поздрави одобряването вчера от гръцкия парламент на новите мерки за икономии.

От избирането си начело на коалиционното правителство премиерът Лукас Пападимос повтори неколкократно, че мандатът му е кратък и е свързан само с договарянето на ключовото споразумение за опрощаване на част от гръцкия дълг и гарантиране на условията за изплащане на втория транш от заема на стойност 130 млрд. евро.

#МВФ #Гърция #предсрочни избори #правителство #Пантелис Капсис #Лукас Пападимос #премиер на Гърция #споразумение #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"