Йотова се съмнява, че Станишев трябва да води евролистата

Йотова се съмнява, че Станишев трябва да води евролистата
„Това би било чудесно, ако живеехме в една нормална, спокойна политическа ситуация, но вече знам какво се готви през следващите месеци - една неприятна, неприемлива и ненормална предизборна кампания", посочи Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Имам колебания дали Сергей Станишев трябва да води листата за евроизборите“, заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова.

Йотова посочи, че от една страна, би било добре, ако Станишев e водaч на листата, тъй като е редно този, който оглавява втората по големина политическа сила в Европа, да покаже своята съпричастност към европейската кауза.

Според нея „това, би било добре не само за България, но и за другите партии в Европа, защото техният лидер ще е начело на европейската листа от страната, от която идва.“

„Това би било чудесно, ако живеехме в една нормална, спокойна политическа ситуация, но вече знам какво се готви през следващите месеци - една неприятна, неприемлива и ненормална предизборна кампания, далеч задминаваща това, на което бяхме свидетели през 2011 г.”, коментира Йотова.

Според евродепутатката, ще се направи всичко възможно „да се увеличи напрежението в обществото, да няма чуваемост, да се щурмуват институциите, да бъде изместен добрият диалог с безплодно противоборство, да се използва присъствието на институции като Президентството, които са призвани да бъдат гарант за единението на нацията“.

„Цялото това вътрешно политиканстване няма да ни позволи да направим европейска и различна кампания. Това ни е проблемът в момента. Нашето предложение обаче е друго. Не очаквайте да водим такава кампания. Ние ще водим такава кампания, каквато направихме на парламентарните избори – във всяка махала, във всяко селце, каквото и да ни струва това“, отбеляза Илияна Йотова.

„Ще се опитаме да кажем на хората защо е важно да участват в тези избори и защо този път те са решаващи. Може би това ще са най-драматичните избори от началото на прехода, не защото трябва да имаме различно съотношение на силите в Европа, а защото тук от февруари насам се спекулира с това кой е носител на националното доверие. Нека разберем кой е носител. Затова е важно кой ще бъде в листите“, каза още тя.

Според Йотова, в никакъв случай не може да се говори за избори 2 в 1 през тази година, нито за избори през септември.

„Всичко обаче зависи от това как ще продължи работата си правителството”, добави тя.

#Илияна Йотова #Сергей Станишев #избори #Европарламент #Партия на европейските социалисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"