Безалкохолните увеличават риска от астма

Безалкохолните увеличават риска от астма
A A+ A++ A

Прекомерната консумация на безалкохолни напитки е свързана с повишен риск от астма и/или хронична белодробна обструктивна болест, съобщава сайтът news.com.au, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

Специалисти от университета на Аделайд са провели телефонно интервю сред близо 17 000 души над 16-годишна възраст, съобщиха от БТА.

Участниците е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с консумацията на безалкохолни напитки като кока-кола, лимонада, подсладена минерална вода.

Резултатите от проучването са показали, че един на всеки десет участници пие по повече от половин литър безалкохолни напитки дневно.

Специалистите са установили, че консумацията на газирани напитки е свързана с повишен риск от астма и хронична обструктивна белодробна болест. Оказало се също, че колкото по-голямо е изпитото количество, толкова по-висок е рискът.

Като цяло 13,3 процента от участниците с астма и 15,6 процента от тези с хронична обструктивна белодробна болест са съобщили, че пият по повече от половин литър безалкохолни напитки дневно.

Авторите отбелязват, че проучването им подчертава необходимостта от здравословни хранене и прием на течности за предпазване от хронични заболявания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници