Няма да закриват Българския енергиен холдинг

Няма да закриват Българския енергиен холдинг
„НЕК се стабилизира, НЕК подобрява своите финансови резултати, НЕК се разплаща с производителите на електроенергия“, изтъкна още енергийният министър. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

„Докато аз съм министър на икономиката и енергетиката, Българският енергиен холдинг няма да бъде преструктуриран или закриван“, заяви министър Драгомир Стойнев.

„Смятам да засиля ролята на БЕХ в усилията за балансиране на системата на енергетиката“, добави Стойнев.

Той сподели, че преди няколко седмици е получил писмо от енергиен министър от държава – членка на ЕС, която възнамерява да създаде енергиен холдинг по подобие на България.

„Благодарение на БЕХ постигнахме една от най-добрите емисии“, подчерта Драгомир Стойнев.

„Да, МИЕ е едно мегаминистерство, но правителството няма никакво намерение да разделя министерството“, отбеляза той.

„НЕК се стабилизира, НЕК подобрява своите финансови резултати, НЕК се разплаща с производителите на електроенергия“, изтъкна още енергийният министър.

„Износът на ток се увеличи в пъти и в момента е приблизително 6 пъти по-голям в сравнение с май месец. За декември имаме рекорден добив на въглища, миньорите вече не се страхуват за своите работни места, цената на въглищата беше увеличена“, коментира енергийният министър.

„На финалната права сме при отделянето на ЕСО и НЕК“, съобщи още Стойнев.

„Изчистихме просрочените задължения, за да сме коректни с българския бизнес“, заяви министърът и отбеляза, че българската икономика е тръгнала по пътя на икономическия растеж.

Стойнев коментира и другия голям енергиен проект – газопровода „Южен поток“.

„Няма как стартирането на проекта „Южен поток“ да не повлияе на икономическия растеж. Това е огромен инвестиционен проект. Ще има работа за много български строителни фирми“, смята министър Стойнев.

Той посочи, че нагласата за инвестиции в България е огромна, като привлечените чуждестранни инвестиции при сегашното правителство възлизат на 496 млн. евро.

„Те са в сектори, които създават работни места – транспорт, съобщения, търговия. Водещите инвеститори са Холандия, Германия, Русия, САЩ“, посочи министърът на икономиката и енергетиката.

В заключение, Стойнев каза, че българската икономика върви по правилния път на икономическия растеж, предава БГНЕС.

#БЕХ #НЕК #ЕСО #Драгомир Стойнев #енергетика #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници