Вилдерс и проблемите с демокрацията в Холандия

Вилдерс и проблемите с демокрацията в Холандия
A A+ A++ A

Ако равенството и недискриминацията са предпоставки за модерна демокрация и върховенство на закона, то изглежда ситуацията в Нидерландия е доста съмнителна.

Вече седмица в интернет работи сайт, озаглавен "Пункт за сигнали срещу източноевропейци" и пуснат от холандската антиимигрантска Партия на свободата, участник в управляващата коалиция. Сайтът е ревностно защитаван от лидерът на партията, ислямофоба Хеерт Вилдерс.

Има много ирония в това, че тъкмо правителството, което блокира членството на България и Румъния в Шенген, при това въз основа на предполагаемите проблеми с върховенството на закона в тези две държави, се замесва в една кампания на стереотипизиране и пръскане на омраза.

Сайтът на Партията на свободата информира читателя, че след отварянето през 2007 г. на холандския пазар на труда за работници от 8 нови държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, редица нерадости са сполетели Холандия и нейния народ.

"Тази огромна миграция на работници доведе много проблеми: пренаселване, замърсяване, наводняване на пазара на труда, проблеми с интеграцията и жилищата," твърди сайтът.

Следват загрижените въпроси: "Имали ли сте проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили ли сте работата си заради поляк, румънец, българин или друг източноевропеец? Партията на свободата иска да знае."

На главата на сайта - изрезки от холандския таблоид Алхемеен Дагблад и консервативния Реформаториш Дагблад, в които откриваме най-долнопробно журналистическо стереотипизиране със заглавия като напр. "Източноевропейците стават криминални. Губят работа и започват да крадат" или "Банди от Източна Европа продават крадени стоки на черния пазар."

Уважаваният десен холандски премиер Марк Руте, който неведнъж е критикувал България и Румъния за това, че не покриват високите европейски стандарти за върховенство на закона, не успя да се дистанцира от своя съмнителен коалиционен партньор Вилдерс.

"Работим добре с Партията на свободата, но не и по европейските въпроси" - това е всичко, което премиерът Руте е съумял да каже по въпроса до този момент.

Можем да се зачудим как така е станало, че Холандия, страна от векове насам символ на религиозната толерантност в Европа, понастоящем постоянно изпраща сигнали за омраза и дискриминация.

Докато не сме открили отговора, можем да зададем и въпросите: "Имали ли сте проблеми с холандската Партия на свободата? Загубили ли сте работата си, чувствали сте се дискриминирани или заплашени заради политиките на Партията на свободата?"

#толерантност #Марк Руте #Хеерт Вилдерс #Холандия #демокрация #Партия на свободата #холандски #дискриминация #омраза #престъпност #имиграция #ЕС #Румъния #поляк #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"