Дъщерята на испанския крал обвинена в корупция

Дъщерята на испанския крал обвинена в корупция
Кристина и Иняки. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дъщерята на краля на Испания Хуан Карлос беше обвинена в данъчна измама и пране на пари и на 8 март ще трябва да се яви в съда, съобщава вестник „Ел Паис“.

Инфантата  Кристина е първият член на кралското семейство по права линия, който ще трябва да отговаря на подобни обвинения.

Авторитетът на семейството на Хуан Карлос вече пострада от разследването за корупция срещу съпруга на Кристина - Иняки Урдангарин.

През 2011 година Иняки Урдангарин е обвинен в злоупотреба с обществени средства при управлението на неправителствената организация Институт Ноос и кралският двор обявява, че за неопределено време той няма да участва в официални дейности на кралското семейство. Той е заподозрян, че е отклонил 6,1 милиона евро държавни средства заедно с бившия си съдружник Диего Торес.

Съдията Хосе Кастро от съда в Палма де Майорка, който разследва от 2010 г. случая, пренебрегна мнението на испанската прокуратура да не се повдигат обвинения срещу Кристина. През пролетта на 2012 г. съдията за първи път предяви обвинения срещу инфантата, но това решение беше анулирано, след като прокуратурата го обжалва.

Съдията се опитва да установи дали кралската дъщеря е имала връзки с финансовите измами, приписвани на съпруга й.

Урдангарин, който носи титлата херцог на Палма де Майорка, беше професионален състезател по хандбал. Неговият отбор спечели бронзови медали на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. и в Сидни през 2000 г.

#Испания #Хуан Карлос #Кристина #Палма де Майорка #Иняки Урдангарин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »