И правосъдният еврокомисар осъди сайта на Вилдерс

И правосъдният еврокомисар осъди сайта на Вилдерс
Брюксел подкрепя принципа на отворен континент, където гражданите могат да се придвижват, работят и учат където пожелаят, заяви Рединг. Снимка: romanimobilities.wordpress.com
A A+ A++ A

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг разкритикува сайта за оплаквания срещу източноевропейци, създаден през миналата седмица от Партията на свободата на Герт Вилдерс.

Сайтът www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl приканва за подаването на оплаквания срещу полски, румънски и български имигранти в Холандия, а името му означава „Гореща линия за централно- и източноевропейци“.

Вивиан Рединг определи създаването на сайта като „открит призив за нетолерантност“, съобщава вестник „Айриш таймс“, цитиран от „Фокус“.

„В Европа ние подкрепяме свободата. Ние решаваме своите проблеми, като показваме повече толерантност, а не като разказваме приказки на своите граждани“, посочи еврокомисарят.

Тя добави, че Брюксел подкрепя принципа на „отворен континент, където гражданите могат да се придвижват, работят и учат където пожелаят“.

В неделя еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом също разкритикува холандския уебсайт, дискриминиращ източноевропейци.

Крайнодесният политик Герт Вилдерс наскоро създаде уебсайт, приканващ холандците да осъждат „безобразията“ на поляци, румънци и българи в Холандия. Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители едва за една седмица.

Сайтът подканва холандците да докладват за безобразията, замърсяванията и проблемите на пазара на труда, свързани с европейските граждани от Полша, Румъния и България.

Миналата година партията поиска българите и другите източноевропейци да бъдат депортирани от Холандия, както и България и Румъния да бъдат изгонени незабавно от Европейския съюз. Холандия остава и единствената държава, която стои твърдо срещу членството на страната ни в Шенген.

ПС е третото по големина политическо движение в Холандия, което е част от кабинета на премиера Марк Руте. То взе дейно участие в приемането на „споразумението за подкрепа“ между него и трите коалиционни партии. По изчисления на приближени на Вилдерс в Холандия понастоящем живеят между 200 и 350 хиляди души от трите бивши комунистически държави.

„Носят ли ви проблеми? Загубихте ли работата си заради поляк, българин, румънец или друг централно- или източноевропеец? Бихме искали да го чуем от Вас“, гласи въведението на сайта.

Партията на Вилдерс заяви, че се бори с отварянето на пазара на труда за поляци още от самото начало. Гражданите на Полша имат пълен достъп до пазара на работни места в Холандия, докато тези на по-новите членки – Румъния и България, ще получат това право от 1 януари 2014 г.

Според холандската преса само за първия ден от съществуването на сайта на Герт Вилдерс на него са постъпили 14 000 оплаквания от холандци спрямо източноевропейци.

#Вивиан Рединг #еврокомисар по правосъдието #Партията на свободата #Херт Вилдерс #източноевропейци #Холандия #Европа #еврокомисар #Брюксел #Сесилия Малмстрьом #Полша #Румъния #България #Марк Руте #премиер #ПС #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »