Tръгва ли Windows Phone по пътя на фрагментацията?

Tръгва ли Windows Phone по пътя на фрагментацията?
A A+ A++ A

Към средата на годината очакваме да се появи следващият ъпдейт на платформата Windows Phone с кодовото име Tango. Той ще помогне за разширяване на обхвата на платформата, тъй като ще позволи и създаването на смартфони с по-ограничени технически характеристики - например с 256МВ RAM памет вместо досегашното изискване за 512МВ и дисплеи с по-ниска резолюция. Освен това очакваме добавяне на съвместимост с още 85 езика, сред които най-вероятно и български. С това обаче платформата на Microsoft е изправена пред опасността от фрагментация, която е сред основните проблеми на Аndroid.

Допълнителни детайли по темата идват от Пол Търот, който обикновено е добре запознат с плановете на Microsoft. Според него версия Tango ще носи номер 7.5.1 и ще съществува на пазара едновременно с Windows Phone 7.5 (Mango) и Windows Phone 8 (Apollo). При това положение с Tango няма да могат да работят някои от приложенията, особено тези с по-специални хардуерни изисквания. Според информацията игра като Plants vs. Zombies няма да е съвместима с Tango, докато Angry Birds няма да има проблеми. Съответно авторите на софтуер ще могат да тестват своя код за съвместимост с Tango или Mango/Apollo в емулатора към SDK пакета (новата версия се очаква през април) и да публикуват приложенията в Marketplace, като ги насочат към различните версии. Така притежателите на телефони с Tango ще могат да разглеждат софтуера в магазина, но няма да имат възможност да го инсталират.

Все още очакваме официалното представяне на Tango, което може да се състои в края на месеца по време на мобилния конгрес, но засега изглежда, че Windows Phone ще съществува в два различни варианта - един за евтини смартфони и друг за модели от по-висок клас, като потребителите на първия няма да имат достъп до целият каталог на Marketplace. През последните дни стана ясно, че Windows Phone 8 ще споделя много неща с Windows 8 и по всичко личи, че той ще заеме мястото на Mango, което допълнително ще увеличи разрива с Tango. Всичко това обаче са все още предположения и ще трябва да изчакаме поясненията на Microsoft, за да добием по-пълна представа за плановете на компанията. Един от важните въпроси, които все още нямат отговор, е дали сегашните телефони с Mango ще могат да бъдат обновени до Apollo.

http://www.winsupersite.com/article/mobile-computing-devices/windows-phone-2012-142238

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"