Съдът в Страсбург ще разгледа приоритeтно нападението пред Баня башъ

Съдът в Страсбург ще разгледа приоритeтно нападението пред Баня башъ
На 20 май 2011 г. неколкостотин членове и симпатизанти на „Атака“, предвождани от Волен Сидеров и други функционери на партията, агресивно демонстрираха срещу звука от молитвения призив.
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще разгледа приоритетно жалбата на българския гражданин и мюсюлманин Вели Караахмед.

Караахмед пострада на 20 май 2011 г., когато националисти нападнаха молещите се пред софийската джамия Баня башъ, но прокуратурата и следствието отказаха да разследват престъпление от омраза, съобщава „Капитал“.

В средата на декември от съда са уведомили Българския хелзинкски комитет, които помагат на Караахмед, че българската държава има срок до края на март месец да предостави становище по жалбата и да каже дали ще се опита да сключи споразумение.

На 20 май 2011 г. неколкостотин членове и симпатизанти на „Атака“, предвождани от Волен Сидеров и други функционери на партията, агресивно демонстрираха срещу звука от молитвения призив. Това става по време на основната молитва на мюсюлманите - петъчната. Първо националистите се опитаха да заглушат със собствени тонколони молитвата, а после преминаха към вербално и физическо нападение над молещите се. Телевизиите тогава показаха как привърженици на „Атака“ викат: „Турски мекерета!“, „Терористи гадни!“, „Еничари!“, „Резаци!“, „Фесове!“, „Вън от България!“, „Хайде в Анкара!“, „Не ни цапайте земята!“, „Спрете този срамен вой в центъра на София!“, „Да изчистим земята на дедите ни!“.

#Страсбург #Волен Сидеров #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"