Патриарх Неофит призова църква, армия и власт да се молят заедно

Патриарх Неофит призова църква, армия и власт да се молят заедно
Патриарх Неофит благослови българските знамена на Богоявление. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Изпросването на Божието благословение за запазване на мира в страната и за защита на Отечеството е свято дело за всеки християнин. Затова, нека всички ние, представителите на трите сили в държавата - Църква, армия и светска власт - заедно с едно сърце и една уста да отправим молитва към Бога, който просвещава, освещава и укрепява всички човеци, да утвърди в сърцата на нашите сънародници мир, съгласие и братолюбие."

Това каза патриарх Неофит в словото си при благославянето на знамената на Българската армия пред Паметника на незнайния воин в понеделник.

"Преди началото на всяко дело ние, християните, изпросваме от Бога да благослови нашите трудове и да ги увенчае с успех. Така и днес ние измолваме от Всеподателя на всички блага Неговото благословение за запазване на мира в страната, за защита на нашето Отечество и благославяме, по стародавна традиция, бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Чинът за освещаването на знамената на Българската армия е част от древния християнски обичай с осветената на Богоявление вода да се поръсва за благословение целия богомолен народ за очистване от греховете и прогонване на вражеските сили.

Воините са важна част от този народ, призвани да бранят живота, честта и вярата на своите сънародници. За да изпълняват достойно този свой дълг, те се нуждаят от особена сила и подкрепа от Бога - Господаря на небесното воинство, които Българската православна църква всекидневно изпросва за тях", каза патриарх Неофит в словото си.

#патриарх Неофит #Богоявление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »