Изпускат аварийно язовир „Елена”

Изпускат аварийно язовир „Елена”
От кризисния щаб призоваха населението на селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и град Любимец да не се движи по поречието на река Бисерска. Снимка: Impact Press Group /Дарик
A A+ A++ A

В 9:00 часа тази сутрин започна аварийно отнемане на земна маса от стената на язовир „Елена“ с цел отваряне на нов преливник и предотвратяване и на най-малка възможност от скъсване.

Това съобщиха от областния кризисен щаб, който работи на територията на село Бисер, предаде Дарик радио. Решението бе взето от щаба на заседание снощи.

Аварийните работи на стената ръководи Милчо Иванов от „Язовири и каскади“ на НЕК. Очаква се с отварянето на нов отвор в стената водата да започне подкопаване и да се покачи нивото на река Бисерска.

„Призоваваме населението на селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и град Любимец да не се движи по поречието на река Бисерска и да не пускат животни в районите в близост до коритото й“, се казва в съобщение на кризисния щаб.

При прииждане на по-голямо количество вода населението на Бисер и Лешниково ще бъде предупредено със сирени, уверяват от щаба.

Оттам молят за мобилизация на хората, като изрично подчертават, че действията по стената на язовир „Елена“ се предприемат с цел превенция и предвид очакваното скорошно снеготопене.

Пътят Харманли - село Иваново ще бъде затворен.

#Иваново #Харманли #Любимец #Бисер #Надежден #Лешниково #Иваново #Елена #НЕК #„Язовири и каскади“ #село Бисер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници