„Артистът“ разграби статуетките БАФТА

„Артистът“ разграби статуетките БАФТА
Черно-бялата продукция „Артистът“ е безспорен лидер сред филмите за миналата година както в САЩ, така и в Европа. Снимка: Кадър от филма
A A+ A++ A

Чернобялата няма продукция „Артистът“, която взриви света на киното с положителни отзиви, ограби и статуетките на връчването на наградите БАФТА.

Актрисата Мерил Стрийп спечели БАФТА за най-добра роля при жените за участието си в „Желязната лейди“, докато при мъжете отличието бе присъдено на Жан Дюжарден.

„Артистът“ бе отличен за най-добър филм на фестивала. „Дама, поп, асо, шпионин“ бе избран за изключителен британски филм, съобщи БГНЕС.

Статуетката за най-добра поддържаща роля при мъжете бе връчена на 82-годишния Кристофър Плъмър за участието му в „Новаци“, а при жените – на Октавия Спенсър за драмата „Южнячки“.

Лентата „Артистът“, която получи 12 номинации, спечели и редица от по-малките отличия, а режисьорът Мишел Азанависиюс бе удостоен с приза за най-оригинален сценарий.

Статуетките БАФТА се връчват в лондонската „Роял Опера Хаус“, а церемонията се излъчва по телевизия Би Би Си Уан с двучасово закъснение.

Сред отличените бе и ветеранът Джон Хърт, който получи приз за изключителния си принос към британското кино.

Адам Дийкън надви Крис Хемсуърт, Крис О`Дауд, Еди Редмейн и Том Хидълстоун и триумфира с наградата за изгряваща звезда.

Филмът, разказващ историята на пилота от Формула 1 Аертон Сена, грабна статуетката за най-добър документален проект и пребори конкуренцията на „Джордж Харисън“ на Мартин Скорсезе.

В интервю на червения килим Джордж Клуни сподели, че БАФТА „са голямо забавление и далеч по-престижно събитие от последните 10 години“.

„Днес те са много по-значими и помагат на по-малките филми като „Трябва да поговорим за Кевин“ да изгреят“, отбеляза Клуни.

„Ако хората получават номинации за награди, те ще правят подобни филми“, допълни холивудската звезда.

Приятелят му и съперник в категорията „Най-добра мъжка роля“ Брад Пит пък заяви, че е харесал историята на филма „и идеята му за вторите шансове в живота за талантливите и подценявани хора, които са около нас и се противопоставят на конвенционалната мъдрост“.

Претендентката за най-добра актриса Вайола Дейвис от драмата „Южнячки“ пък изтъкна, че е единственият човек от снимачния екип на „Сянка от съмнение“, който през 2009 г. не бил номиниран.

„Исках да бъда на наградите БАФТА, така че събитието за мен е истинска наслада“, посочи тя.

Джесика Частейн, която изгуби от Октавия Спенсър, подчерта, че не е имала силите да се съревновава с победителката.

„Никакъв шанс. Всеки път, когато тя печели, се радвам за нея. Защото работи много усърдно и дълго време. Нямам никакъв шанс срещу нея“, призна Джес.

Междувременно номинираният за най-добра поддържаща мъжка роля Кенет Брана похвали Мишел Уилямс и сподели, че тя „се превърнала в Мерилин Монро пред очите му“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"