Путин заля Украйна с газ, ЕС мълчи

Путин заля Украйна с  газ, ЕС мълчи
Протести за евроинтеграция в Киев. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украйна търси спасение за банкрутиралата си икономика. От последните изявления на президента Виктор Янукович и премиера Микола Азаров стана ясно, че страната приема спасителни оферти. Въпросът е кой колко е склонен да даде. Владимир Путин предложи на Киев намаляване на цената на руския природен газ и предостави кредит от 15 милиарда долара, за да бъде спасена Украйна от банкрут. Европейският съюз мълчи. В същото време протестите в подкрепа на европейската интеграция не стихват от 21 ноември насам, след като властите се отказаха от подписването на подготвяното три години споразумение за асоцииране с ЕС в полза на икономическото сътрудничество с Русия.

ЕС отказа да обсъжда с Украйна компенсиране на потенциалните икономически последствия от подписването на споразумение за асоцииране. Това съобщи през декември Мая Косянчич, прессекретар на върховния представител за външната политика и сугирността Катрин Аштън.

„По въпроса за компенсация не се провеждат никакви дискусии. Ние сме готови да обсъдим различните аспекти на прилагането на споразумението с Украйна и да обясним подробно конкретната полза от това споразумение. Но не сме готови да възобновим преговорите по текста на споразумението“, коментира говорителят.

Междувременно украинският премиер Микола Азаров заяви, че ЕС се е съгласил с изискването на Украйна и е готов да предостави обезщетение за вреди от потенциални загуби на руския пазар в случай на споразумение с ЕС, както и създаването на зона за свободна търговия. Думите му обаче не се потвърдиха с никакви конкретни действия.

Посещение на делегацията на Украйна в ЕС не бе договорено

ЕС не потвърди посещението на украинската делегация в Брюксел през декември, като отбеляза, че датата на посещението ще бъде договорена по дипломатически път.

„Ние не можем да потвърдим посещението на украинската делегация в Брюксел. Дата и подробности ще бъдат договорени чрез обичайните дипломатически канали и ще бъдат обявени, когато се договорим", заяви Мая Косянчич, съобщи РИА Новости.

Министър-председателят Микола Азаров бе заявил, че украинската делегация ще замине за Брюксел за разговори по въпроси на европейската интеграция, а друга делегация ще замине за разговори в Русия.

Украйна прекрати процеса на подготовка за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС (включително осигуряване на зона за свободна търговия) една седмица преди планираното подписване на документа на срещата на върха на Вилнюс от „Източно партньорство“. Киев обясни, че е в трудна икономическа ситуация за вземане на решение - осезаемо намаляване на търговията с основните му партньори - Русия и страните от ОНД.

Въпреки това премиерът Азаров обясни в новогодишната си реч, че курсът на Украйна към евроинтеграция остава без промяна.

„Получихме сигурни лостове, за да стабилизираме финансово-икономическата ситуация в страната, да продължим модернизацията на икономиката и накрая на силни позиции да формираме зона за свободна търговия с ЕС, поддържайки същевременно зона за свободна търговия с ОНД“, изтъква в речта си министър-председателят.

Иска ли ЕС да изтръгне Украйна от руска орбита?

Украйна можеше да получи от Европейския съюз не по-малко от 19 милиарда кредити и грантове в следващите седем години, ако в съответствие с очакванията беше подписала със съюза договор за търговия и сътрудничество, сочат вътрешни данни на ЕС. Но Киев не може да чака, защото му трябват пари сега, не след години.

Съюзът подчертава, че предложението за търговско споразумение с Украйна остава в сила. Но каква сила може да има пред силата на обещаните от Рсия пари?

Евросъюзът категорично показа на Украйна, че не е благотворителна организация и никой не може да се възползва от нея, за да избегне нечие влияние. Брюксел категорично показа, че приобщаването към общността е въпрос на престиж, не на сделки.

Накъде ще тръгне Украйна през 2014 г., не се знае. Но едно е ясно: не може да е и с Русия, и с ЕС, защото и двете страни очакват от нея да направи избор.

#Укрйна #ЕС #Русия #Азаров #Путин #Аштън #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници