Меркел, Медведев откриват „Северен поток“

Меркел, Медведев откриват „Северен поток“
Руският президент Медведев и германският канцлер Меркел по време на среща през юли 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Газопроводът „Северен поток“, който поне теоретично би трябвало да „промени“ европейския геополитически баланс, ще започне да подава сибирски газ към Германия във вторник.

„Северен поток“, който заобикаля нормалните посредници в износа на руски природен газ за Европа Беларус и Украйна, ще бъде открит от руския президент Дмитрий Медведев и германския канцлер Ангела Меркел, съобщава ДПА.

За церемонията в германския град Лубмин се очакват и френският премиер Франсоа Фийон, холандският му колега Марк Руте и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Сред гостите ще бъде и председателят на акционерната комисия на консорциума „Норд стрийм“ (Nord Stream) и бивш канцлер на Германия Герхард Шрьодер.

През 2005 г. Шрьодер заедно с Владимир Путин, който тогава бе президент на Русия, започна газопроводния проект, силно критикуван в Полша и балтийските страни, именно защото ги заобикаля.

„Северен поток“ се състои от две тръби, положени на дъното на Балтийско море. Тръбите свързват Русия и Европа, като всяка от тях е с дължина 1224 км.

Първата ще бъде открита във вторник, 8 ноември. Строителството на втората тръба по план трябва да приключи до края на 2012 г.

Всяка тръба се състои приблизително от 100 000 сегмента, тежащи 24 тона, с вътрешен диаметър 1,15 м. Те са положени на дълбочина от 80 до 110 метра.

Капацитетът и на двете тръби на газопровода е 55 милиарда куб.м годишно – достатъчно според собствениците за задоволяване на нуждите на 26 милиона домакинства.

Идеята за проекта „Северен поток“ беше предложена още през 1997 г. Инициаторите му го определят като най-големия инфраструктурен проект, реализиран някога в Балтийско море.

Строителството на „Северен поток“ започна през април 2010 г. Използвани бяха три специализирани кораба и бяха ангажирани над 1000 души, показват данните на консорциума Nord Stream AG, натоварен с проекта.

Най-голям дял в консорциума има руският производител на газ „Газпром“, който притежава 51.0% от общия капитал. Негови съдружници са германските BASF и E.ON, делът на които е по 15.5%. Холандската компания „Газуние“ и френската „Газ дьо Франс Суец“ държат по 9.0% от акциите.

Бюджетът на „Северен поток“ е 7.4 милиарда евро, като 30% от тази сума са внесени от членовете на консорциума. Останалото идва от кредити, отпуснати от двадесетина банки.

Въпреки че „Северен поток“ не засяга пряко България по отношение на енергийните доставки, той създава прецедент за аналогичения проект на Юг – „Южен поток“, който също ще заобикаля Украйна и ще носи руски газ по дъното на Черно море направо до България, а оттук – до Южна и Централна Европа.

#Северен поток #газопровод #Русия #Европа #Балтийско море #консорциум #Лубмин #Германия #Nord Stream AG #Газпром #BASF #E.ON #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"