Празнични богослужения за Водици

Празнични богослужения за Водици
Стобийски епископ Наум – главен секретар на Св. Синод, ще отслужи в митрополитската катедрала на София „Св. Неделя” последованието на Великия водосвет. Снимка: mariadmarinova.blogspot.com
A A+ A++ A

На  5 януари,  Водици, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум – главен секретар на Св. Синод, ще отслужи в митрополитската катедрала на София „Св. Неделя” последованието на Великия водосвет. Преди това там ще бъдат отслужени полагащите се за този ден Царски часове и св. Василиева литургия, съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.

На 6 януари (понеделник) – Йордановден – лично патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия в храм ”Св. Александър Невски”, в съслужение с епископи и свещенство на БПЦ. След края на Литургията патриарх Неофит ще отслужи на площада пред патриаршеския храм Велик водосвет, който по традиция се отслужва в този ден.

Той ще вземе участие в Официалните празненства за Богоявление на площада пред Паметника на незнайния воин и ще извърши ритуала по освещаването на бойните знамена на Българската армия и знамената светини.

Негово Светейшество ще участва в церемонията за първи път в качеството си на Български патриарх.

Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, заедно със столично свещенство, ще отслужи и водосвет при езерото в кв. "Дружба", където по традиция ще бъде извършен и ритуалът по хвърлянето на кръста във водата.

Същия ден в старинния храм „Св. София” празничната св. Литургия за Богоявление ще бъде отслужена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия, Йосиф.

#Александър Невски #неделя #Неофит #Наум #Тихон #Св. София #Йосиф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »