Обучаваме военни от новата либийска армия

Обучаваме военни от новата либийска армия
В България започва обучението на военни от новата либийска армия. Снимка: www.mod.bg
A A+ A++ A

В България започва обучението на военни от новата либийска армия. Между 5000 и 8000 души ще се обучават за войници в Ново село. Българското министерство на отбраната води деликатни преговори за статута на новата армия, която ще обучаваме на наша територия като ангажимент към НАТО, предаде btvnews.bg.

Либийците ще получават начална военна подготовка у нас и ще бъдат средно по 800 годишно. България настоява да има отделно споразумение с Либия извън меморандума със Съединените щати за използване на полигона в Ново село. Причината е в дългия срок на обучението и статута на либийските войници.

Село Мокрен е само на километър от базата в Ново село. Досега местните са доволни от съжителството с американските войски,защото улиците са ремонтирани,а в селото е чисто и спокойно. Новината,че в базата пристигат либийски войници изненада местните.

Все още не е ясно, колко ще спечели България от обучението на либийската войска. Страната ни разчита да договори ремонт на либийско оръжие в нашите военни заводи, наши фирми ще поемат доставките за полигона.

Печалбата за местния бизнес от ползването на полигона до момента е между 8 и 12 млн. лв., обявиха от военното министерство.

#армия #войска #Ново село #Либия #България #министерство #полигон #американските

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници