Не овчедушни, но разумни!

Не овчедушни, но разумни!
A A+ A++ A

Отново скандали в църквата, сякаш не беше достатъчно  - смъртта на митрополит Кирил, изборите за нов владика на Варна, епископ Борис, епископ Игнатий, Троянският манастир и какво ли още не. Този път е нещо ново. „Било е взето решение от духовенството на Неврокопска митрополия до 12 януари във всички катедрални храмове на епархията да се отслужва молебен за успешен избор на нов неврокопски митрополит. Духовенството призовава всички миряни да се молят. Призивът е резултат от напрежението, възникнало в Неврокопска епархия десет дни преди изборите за нов митрополит”, пише dveri.bg.

Обвиняват временно управляващия епархията – видински митрополит Дометиан, че назначавал разколници, ръкополагал и постригвал свещеници и монаси. Ами та нали именно това е едно от задълженията му като временно управляващ епархията!

Проблемът е, че в църквата ни има проблеми, но това не е един от тях. Трябва да спрем да „търсим под вола теле”. Да, има проблеми, но митрополит Дометиан не създава такива. Неговото служение в Неврокопска епархия е основно свързано с това да подготви изборите за нов владика. Той това и прави – назначава свещеници, архиерейски наместници, подготвя избора. Има планирани дейности, които също трябва да бъдат реализирани. Нима някой има право да оспори решението на един владика да ръкополага…?! Разбира се, че ще има недоволни, защото който и да постави митрополита на дадена длъжност, другият, който му е бил конкурент, ще оспорва. Това освен реален факт в обществото, също ни е и национална черта.

„Противоречиви сведения имало и в доклада на митрополит Дометиан до Негово Светейшество българският патриарх Неофит за свършеното в Неврокопска епархия. От една страна видинският владика споменавал, че в епархията имало административни неуредици и имало избиратели без необходимите документи, от друга пишел, че след среща с епархийските избиратели станало ясно, че всичко, направено досега в епархията било в синхрон с устава на БПЦ. Има съмнения, че върху временно управляващия Неврокопска епархия се оказва сериозен натиск, което прави изявленията му взаимно да си противоречат”, пише още dveri.bg.

В същото време обаче това също представлява вид натиск. Е, нали именно това е задължението на временно изпълняващият длъжността митрополит – да установи административното състояние на избирателната ситуация в епархията, за да бъде избран новият владика по правилата и съгласно Устава на БПЦ.

Не е разумно да търсим скандали в църквата там, където всъщност ги няма. Да, имаше много скандали напоследък и може би свикнахме, че в църквата това е постоянно състояние, но всъщност, църквата е друг тип институция.

Може би трябва да оставим да бъдат проведени изборите за неврокопски митрополит спокойно, свободно и без истерии, на каквито се нагледахме във Варна, а след това да оценим. Не, няма да е късно, просто ще е достойно…!

Обществото също е призвано да остави на мира църквата, поне за известно време. Не да се оттегли от функцията си на миряни, които не са просто едно стадо, но поне да даде глътка въздух на Светия Синод, за да започне отново да диша. Това може да стане, само ако потърсим и намерим добрия тон, добрата позиция – не овчедушната, а разумната.

Има време за това да бъдем отново критични, има време отново да изискваме, да протестираме дори, защото това освен право ни е и задължение. Сега обаче е време за разум – да изберем новия неврокопски владика спокойно, уравновесено и с мисъл, защото митрополит се избира за до живот, а това е огромна отговорност – да изберем най-достойния!

#митрополит #БПЦ #разум #достойно #църква #епархия #владика #Варна #Дометиан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници