Отбелязваме 136 г. от Освобождението на София

Отбелязваме 136 г. от Освобождението на София
Честваме 136 г. от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Гурко в София и нейното освобождение. Снимка: podvorie-sofia.ru
A A+ A++ A

Честваме 136 г. от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Гурко в София и нейното освобождение от османско владичество, предаде БГНЕС.

Предвижда се поредица от прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондация "Героите на България".

В тържественото честване ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция". Приветствие ще произнесе председателят на фондация "Героите на България" Любомир Коларов, а с тематично слово за историческата дата ще се включи проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

Ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя". Изборът на храма е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко тук се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите, още при влизането в града. След това ще тръгне литийно шествие от храм "Света Неделя" до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец.

#Александър Невски #Гурко #Св. Неделя #гвардейци #опълченец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »