Банскалии доволни, искат втори лифт

Банскалии доволни, искат втори лифт
Жителите на Банско и Разлог са доволни от развитието на туризма в региона, а 70% от тях подкрепят идеята за строежа на втори лифт. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Жителите на Банско и Разлог са доволни от развитието на туризма в региона, а 70% от тях подкрепят идеята за строежа на втори лифт в Банско.

Над 90% от жителите на Банско и Разлог са доволни от развитието на туризма в региона през последните 10 години, а над половината от населението е спечелило от това развитие, сочи проучване на МБМД, проведено сред 500 жители на двете общини, съобщи „Дарик“.

„Висока подкрепа получава идеята за изграждане на втори кабинков лифт в Банско - близо 70% от анкетираните одобряват тази идея, което показва, че населението в региона е спечелило много в социален план от инвестициите в туризма“, коментира социологът и директор на МБМД Мира Радева.

Изследването показва още, че над 50% от жителите на двете общини са оптимисти, че ще живеят по-добре след 10 години.

Около 40% от жителите на Банско поставят отлична или много добра оценка за развитието на общината през последното десетилетие, а при жителите на Разлог процентите са 29.

Над ¾ от жителите на региона оценяват развитието му като успешно в сравнение с другите региони в страната.

„Това показва, че икономическото развитие на този селско-планински регион се е отразило положително върху мисленето на хората“, обясни Радева.

„Виждат живота си добре в перспектива и че икономическото развитие и инвестициите са им помогнали да изградят едно по-високо самочувствие на равнопоставени жители на ЕС“, посочи социоложката.

Около 20% от населението на Банско и Разлог работят на ръководни позиции, делът на работодателите е 3 пъти и половина по-голям от регистрирания за страната, а хората, които декларират, че са безработни, са около 6%.

Въпреки това хората споделят, че най-тежкият проблем е безработицата, а след това лошата инфраструктура.

„Според мен тук хората по-скоро акцентират върху липсата на ясна визия какво ще им се случва в бъдеще и това е причината за това рязко повишаване на дела на този тип отговори“, каза още социологът.

Според Мира Радева у нас трябва да бъде актуализиран дебатът за баланса между екологията и инвестициите в туризма в контекста и на това, че България е единствената държава – членка на Евросъюза, която е оградила една трета от териториите си в НАТУРА 2000.



#Банско #лифт #МБМД #Мира Радева #Радева #НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"