Брюксел разкритикува сайта за „безобразията на българи и румънци“

Брюксел разкритикува сайта за „безобразията на българи и румънци“
Очаква се на сесията на Европейския парламент в понеделник групата на социалистите и демократите да приеме декларация срещу опитите за дискриминация на българи и други чужденци от Централна и Източна Европа в Холандия. Снимка: fakt.pl
A A+ A++ A

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом разкритикува холандски уебсайт, дискриминиращ източноевропейци.

Малмстрьом се присъедини с публикация в социалната мрежа „Туитър“ срещу сайта, разкрит от Партията на свободата в Холандия, в който местните граждани са призовани да подават сигнали срещу хора от Централна и Източна Европа, предаде БНР.

Очаква се на сесията на Европейския парламент в понеделник групата на социалистите и демократите да приеме декларация срещу опитите за дискриминация на българи и други чужденци от Централна и Източна Европа в Холандия.

Крайнодесният политик Герт Вилдерс наскоро създаде уебсайт, приканващ холандците да осъждат „безобразията“ на поляци, румънци и българи в Холандия. Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители едва за една седмица. Сайтът й подканва холандците да докладват за безобразията, замърсяванията и проблемите на пазара на труда, свързани с европейските граждани от Полша, Румъния и България.

Сайтът за докладване на нередности се казва www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl, което означава „Гореща линия за централно- и източноевропейци“. Миналата година партията поиска българите и другите източноевропейци да бъдат депортирани от Холандия, както и България и Румъния да бъдат изгонени незабавно от Европейския съюз. Холандия остава и единствената държава, която стои твърдо срещу членството на страната ни в Шенген.

ПС е третото по големина политическо движение в Холандия, което е част от кабинета на премиера Марк Руте. То взе дейно участие в приемането на „споразумението за подкрепа“ между него и трите коалиционни партии. По изчисления на приближени на Вилдерс в Холандия понастоящем живеят между 200 и 350 хиляди души от трите бивши комунистически държави.

„Носят ли ви проблеми? Загубихте ли работата си заради поляк, българин, румънец или друг централно- или източноевропеец? Бихме искали да го чуем от Вас“, гласи въведението на сайта.

Партията на Вилдерс заяви, че се бори с отварянето на пазара на труда за поляци още от самото начало. Гражданите на Полша имат пълен достъп до пазара на работни места в Холандия, докато тези на по-новите членки – Румъния и България, ще получат това право от 1 януари 2014 г.

Според холандската преса само за първия ден от съществуването на сайта на Герт Вилдерс на него са постъпили 14 000 оплаквания от холандци спрямо източноевропейци.

#Сесилия Малмстрьом #еврокомисар по вътрешните работи #Холандия #Централна и Източна Европа #чужденци #дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »