2013 г. е била най-кървавата година в Ирак

2013 г. е била най-кървавата година в Ирак
2013 г. е била най-кървавата година в Ирак от пет години насам, заради нарастването на насилието. Снимка: zeifod.blog.bg
A A+ A++ A

2013 г. е била най-кървавата година в Ирак от пет години насам, заради нарастването на насилието, подхранвано от недоволството на сунитското малцинство и конфликта в съседна Сирия, сочат оповестени на 1 януари данни, цитирани от АФП, цитирана от btvnews.bg.

За разлика от 2008 г., насилието продължава да се засилва, подчертава в комюнике неправителствената организация Iraq Body Count, която води статистика за броя на цивилните жертви при насилието в Ирак след нашествието на САЩ през 2003 г.

Бомби са опустошили пазари, футболни игрища и джамии, бунтовници са атакували затвори, полицейски участъци и други държавни сгради, а хора са били убивани в жилищата им. Мащабните операции на иракските сили за сигурност не са довели да намаляване на вълната от насилие, а масовите арести, които понякога са извършвали, могат след време да направят ситуацията по-сериозна.

Макар данните да варират много в зависимост от източниците, всички показват значително повишаване на насилието. Iraq Body Count съобщава, че 9475 цивилни са били убити в Ирак през 2013 г. спрямо 10 130 през 2008 г.

#Ирак #насилие #арести #убити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"