България скочи срещу „позеленялата“ ОСП на ЕС

България скочи срещу „позеленялата“ ОСП на ЕС
Земеделският министър Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не е съгласна с част от предложените от Европейската комисия промени в Общата селскостопанска политика на ЕС след 2014 година, съобщи в Брюксел земеделският министър Мирослав Найденов.

Той изтъкна, че България смята твърдо да отстоява позициите си в тази област, в която решения могат да се вземат само с единодушието на всички 27 държави, съобщи БНР.

Найденов е в Брюксел, където започнаха дискусии по темата между страните членки, Еврокомисията и Европейския парламент.

„Намерението на Еврокомисията да постави 30 на сто от субсидиите под условие и те да се дават само ако се развива „зелено“ земеделие е нещо, с което България не е съгласна“, категоричен бе Мирослав Найденов:

„30% са много. Бъдещата Обща селскостопанска политика наистина позеленява, но 30% – много зелена ще стане. Едва ли ще бъде реално и ние определено не сме готови като нова страна членка за това“, каза още българският министър на земеделието.

Той обясни, че освен това България е против предложението 2011 година да бъде определена като референтна за преките плащания на евросубсидии.

„Това ще означава, че занапред дадена държава ще може да получава субсидии само за площите, за които са получавани през тази година. И ако не се очаква старите страни членки тепърва да разширяват обработваемите си площи, то у нас този процес продължава. От 2007 г. е отбелязан ръст с 24%, което поставя България на първо място в Евросъюза по този показател“, добави Найденов, като наблегна още: „Това ще бъде определена дискриминация най-вече към младите, към хората, които искат, и то в страни като България, където има все още места, в които може да се прави или не е правено до момента земеделие“.

Отделно от това България отново ще поиска субсидиите у нас да се изравнят с тези за старите държави членки през 2014, а не през 2016 г., както е предвидено.

Промените в Общата селскостопанска политика трябва да бъдат приети с единодушие. Министър Найденов е предупредил на срещата на Европейската народна партия, че ще държи българската позиция да бъде взета предвид.

#министър на земеделието #министерство на земеделието #Мирослав Найденов #ЕС #ЕК #ЕП #Европейски съюз #Европейска комисия #евросубсидии #ОСП #обща селскостопанска политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"