Хиляди българи протестираха: АCТА ла виста, бейби!

Хиляди българи протестираха: АCТА ла виста, бейби!
Протестиращите се обявиха против ратификацията на споразумението от страна на българския парламент и предупредиха за нови протести, ако гласът им не бъде чут. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Хиляди българи от цялата страна се включиха в националния протест срещу ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговското споразумение против фалшифицирането).

В София на протестна демонстрация излязоха около 4000 души, във Варна протестиращите бяха около 500, много хора изразиха позицията си и в Пловдив, Бургас, Русе, Велико Търново и Габрово.

Граждани общо на 17 български града излязоха днес на масов протест срещу приемането на ACTA в България. Акцията е част от световния ден за протест срещу АСТА, като протести имаше и в други европейски държави.

Протести срещу приемането на Търговско споразумение за борба с фалшификациите – ACTA се организираха в София, Варна, Бургас, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Пазарджик, Стара Загора Видин, Перник и Сандански.

Протестиращите се обявиха против ратификацията на споразумението от страна на българския парламент и предупредиха за нови протести, ако гласът им не бъде чут.

В столицата протестиращите се събраха пред НДК, преминаха по централните столични булеварди и стигнаха до площада пред Народното събрание. Те скандираха срещу ратифицирането на споразумението.

Протестиращите носеха маски от хартия или пластмаса като символ: „Това, което се опитват да постигнат чрез подписването на АСТА, накърнява правата на личността, в този смисъл ние сме обезличени. Ако АСТА бъде приета, директно отиваме на погазване на гражданските права”, коментираха те пред Дарик радио.

Към протеста в София се присъединиха около 4 000 души. Шествието премина при засилена полицейска охрана от пилоните на НДК до площад „Народно събрание".

Сред издигнатите лозунги в столицата бяха „Подпиши ACTA, загуби изборите", „Не ми се лежи", „АCТА ла виста, бейби", „Стоп АCТА", "Fuck АCТА", „Спрете ACTA или ние ще я спрем", „Баста на ACTA".

Беше издигнат и лозунг с надпис „Ако глупостта имаше способност да лети, то ГЕРБ би изчезнал безследно в небесата", въпреки че организаторите декларираха, че протестът няма политически цели.

Войниците от паметника на Съветската армия осъмнаха в София тази сутрин пребоядисани като активисти на движението срещу споразумението ACTA.

„Героите от миналото осъмнаха с маска на Guy Fawkes в знак на протест, че AСTA ще сложи цензура върху героите на настоящето и бъдещето. А когато и миналото се обяви срещу настоящето... значи трябва да спасяваме бъдещето. Заедно срещу ACTA", призоваха във „Фейсбук" активисти рано тази сутрин.

Близо 350 души взеха участие в пловдивския протест срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АCТА.

С плакати „Не на АСТА” и скандирания „АСТА-Свобода”, „Не щем ний Европа, не щем ний Шенген, искаме само АСТА отменен”, протестиращи от всички възрасти изразиха несъгласието си с ограничаването на свободата в интернет пространството.

Събралите се хора организираха шествие по Главната улица до площад „Съединение” и обратно, след което се събраха пред общината, скандирайки исканията си. Всички те са убедени, че протестът ще има ефект и ще повлияе българската държава да не подкрепи търговското споразумение АСТА, както това вече стана в Германия.

Около 100 души в Русе се включиха в протеста. Мирно протестиращите издигнаха лозунги срещу приемането на ACTA в България. Те заявиха, че се включват в акцията, която е част от световния ден за протест.

На площад „Възраждане” пред Стария театър в Разград полицаите бяха повече от желаещите да участват в протеста срещу приемането на ACTA в България. Десетина тийнейджъри дойдоха в уречения час, но се разотидоха след предупрежденията от полицаите, че протестът е незаконен, понеже за него няма уведомление нито в общината, нито в полицията.

Униформените събраха личните карти на кандидат-протестиращите и записаха в тефтерче имената им. В групата в социалната мрежа потвърждение, че ще дойдат на протеста бяха дали 383 разградчани.

Около 50 души се включиха в протеста в Габрово. С плакати „Не на АСТА”, „Българийо, събуди се” те изразиха несъгласието си с ограничаване на свободата в интернет.

Близо 100 души протестираха във Велико Търново. Много от младите хора носеха маски-символ на движението на анонимните. Участниците в протеста издигнаха плакати „АСТА спрете, свободата запазете”, „Ако държавата ти спре интернета, спри държавата" и „STOP на АСТА”.

Хората настояваха Народното събрание в никакъв случай да не ратифицира АСТА и България да не става при никакви условия част от споразумението. По думите на протестиращите приемането на АСТА означава Биг Брадър за всички потребители на глобалната мрежа и изравняването им по статут с изнасилвачи, убийци, търговци на плът, наркотици и оръжие.

„По-важното е обаче, че ни тровят умовете, режат ни достъпа до информация, за да станем овце”, заяви един от протестиращите.

Около 500 варненци се включиха в общонационалния протест. Участниците носеха плакати, които гласяха: „Мислете, докато е още легално!”, „Stop ACTA”, „Say no to ACTA”, „ACTA - комунист в агнешка кожа”.

„АCTA не може да защити потребителите, поне не в сегашния си вид. Ще нанесе много по-големи вреди, отколкото ще помогне”, заяви Християн Христов, който е един от организаторите на протеста.

200 души се събраха на площад „Тройката” в Бургас. С мегафон и възгласи „И преди, и сега интернет е свобода” те се включиха в международния ден срещу цензурата в интернет.

Към протестиращите в Бургас се включи и Любен Дилов-син, който подкрепи недоволството като автор и издател.

„Споразумението е вредно за ЕС в много аспекти. Не знам доколко потребителите, хората разбират за какво става дума, но бих го обяснил простичко така, поне що се отнася за интернет доставчиците. То е все едно преди 20 години да задължиш телеграфо-пощенските служители да четат телеграмите и да казват - тази ще пусна, тази няма, или - тази е пратена от неистински изпращач”, обясни Дилов-син.

Перник също се включи в протестите срещу споразумението против фалшифицирането ACTA, но местните жители използваха нетрадиционни лозунги.

В духа на шеговития пернишки израз „Пред винкело всички са равни”, перничани издигнаха специфични лозунги с надпис „Пред винкело ACTA не важи”.

Граждани от десетки градове в Европа излязоха на мирен протест срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АCТА.

В навечерието на днешния протест Германия обяви, че замразява подписването на противоречивото споразумение АКТА и посочи, че се нуждае от повече време, за да го обмисли. Същото направи и Латвия. По-рано Полша, Чехия и Словакия спряха подписването.

ACTA е търговско споразумение за борба с фалшифицирането. Основната цел на споразумението е да установи международни стандарти за защита на авторското право. Споразумението цели да създаде международна правна рамка, чрез която да бъдат набелязвани фалшиви стоки, генерични лекарства, както и кражба на интелектуална собственост в интернет, както и да създаде правителствен орган извън вече съществуващите - Световна търговска организация, Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) или ООН.

Споразумението е подписано на 1 октомври 2011 г. от Австралия, Канада, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и САЩ.

През януари 2012 г. Европейският съюз и 22 от страните членки също подписаха споразумението, като така общият брой на подписите достигна 31. След ратификация от страна на шест страни споразумението ще влезе в сила.

#АCТА #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговското споразумение против фалшифицирането #НДК #Народното събрание #протест #Anonymous #ГЕРБ #България #София #Варна #Бургас #Пловдив #Кърджали #Хасково #Ямбол #Разград #Русе #Габрово #Велико Търново #Казанлък #Стара Загора #Пазарджик #Видин #Перник #Сандански

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"