Една година от свалянето на Мубарак в Египет

Една година от свалянето на Мубарак в Египет
Демонстранти участват в митинг на „Тахрир" по случай годишнината от началото на революцията на 25 януари 2012 г. Снимка: Reuters/Дневник
A A+ A++ A

Днес се навършва една година, откакто египетският президент Хосни Мубарак подаде оставка след 18-дневни бунтове, които започнаха на 25 януари.

Несъмнено много египтяни ще отпразнуват годишнината с радост. Много други обаче смятат, че резолюцията не е постигнала своята цел и че животът им се е влошил.

През последната година, въпреки че Мубарак беше свален, площад „Тахрир" в Кайро рядко си почиваше от демонстранти, припомня „Дневник”.

След като веднъж постигнаха победа, египтяните се почувстваха силни и бяха решени да не позволят революцията да им бъде отнета. Те многократно протестираха срещу военните власти, които временно поеха управлението, до встъпването в длъжност на нов президент, което трябва да стане това лято.

Демонстрациите често прерастваха в сблъсъци със силите за сигурност, които на моменти бяха не по-малко ожесточени, отколкото в дните преди свалянето на Мубарак. Въпреки победата на 11 февруари, по улиците продължиха да умират хора, застреляни с бойни патрони от полицията.

Междувременно настъпи бум на новосъздадените политически партии, които се включиха в надпреварата за поетапните парламентарни избори, чиято последна фаза трябва да приключи другата седмица.

Вотът, макар и съпроводен от нарушения, беше признат за най-демократичния през последните десетилетия в Египет. Най-много места в долната камара спечели забраненото по времето на Мубарак умерено ислямистко движение „Мюсюлмански братя".

Това породи опасения сред чуждестранните наблюдатели, че Египет може да залитне към ислямска държава. Победителите обаче увериха, че ще спазват демократичния характер на страната в съчетание с принципите на исляма.

Срещу сваления диктатор бяха повдигнати обвинения в поръчване на убийствата на демонстранти, корупция и редица други престъпления. Междувременно няколко пъти избухнаха сблъсъци на религиозна основа между мюсюлмани и копти. Отново загинаха хора.

Най-смъртоносният инцидент обаче стана тази година, на футболен мач в Порт Саид, когато агитките на два отбора се сбиха с юмруци и ножове, а много фенове бяха смазани от тълпата, докато се опитваха да избягат от стадиона. В настъпилия ад загинаха най-малко 73 души, а над 1000 бяха ранени.

Военните власти отнесоха много критики, от една страна, че действат като репресивен апарат, както по времето на Муабрак, а от друга, че позволяват нарастване на престъпността и несигурността.

За социалното напрежение допринася високата безработица, особено сред младите, която беше основен двигател на обществения гняв, довел до свалянето на Мубарак. За младите хора в преходния период е още по-трудно да си намерят работа. Днес отново се проведе протест на площад „Тахрир", а снощи Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Египет от B+ на B.

Условията в страната продължават да предразполагат към несигурност и след като долната камара на парламента започна работа.

Законодателният орган трябва да сформира правителство, което да подготви президентските избори през лятото. Освен това трябва да избере конституционно събрание, което да подготви новия основен закон в страната.

Дотогава временните власти са натоварени с трудната задача да поддържат сигурността, да ограничат корупцията и може би най-важното – да дадат възможност за създаване на работни места, за да предотвратят нови социални катаклизми.

#Хосни Мубарак #Египет #Кайро #площад „Тахрир" #Мюсюлмански братя #Порт Саид #Standard & Poor's #рейтинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »