ЕС обвинява Ердоган в безотговорност

ЕС обвинява Ердоган в безотговорност
Флотр критикува Ердоган за това, че е обвинил полицейските служители, че са разследвали корумпирани лица близки до властта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съпредседателката на съвместната комисия Европейски съюз - Турция към европарламента Хелен Флотр определи действията на турския премиер Реджеп Ердоган относно корупционният скандал, който тресе страната като „безотговорни".

Констатациите на Флотр са свързани с обвниненията, които Ердоган отправи към полицейските служители, разследвали корупцията по високите етажи на властта във Високата порта.

"Напоследък следя развитието на някои процеси в Турция непрекъснато", се посочва в съобщение от Флотр и добавя, че доверието към турския министър-председател е под въпрос.

Флотр критикува Ердоган за това, че е обвинил полицейските служители, че са разследвали корумпирани лица близки до властта.

Според нея, „е странно да обвиняваш разследващите органи, вместо да призовеш за повече гласност по обвиненията срещу корумпираните".

"Определено обвиненията не са доказателство, но сега правосъдието трябва да свърши своята работа", допълва тя.

Изявлението на Флотр идва, след като в петък висшия държавен съвет отмени декрета на правителството на Ердоган, задължаващ полиция и прокуратура да уведомяват началниците си за всички разследвания, предава БГНЕС.

Евентуалното прилагане на това решение би дало на правителството предварителна информация за всички разследвания и възможност те да бъдат блокирани, посочва "Тудей`с Заман".

"Говорим за сериозна политическа криза и ЕС трябва открито да вземе страна в защита на върховенството на закона", подчертава Флотр.

#Реджеп Ердоган #Турция #корупция #скандал #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »