600 опасни язовира в България

600 опасни язовира в България
Създадена е организация, която трябва да установи кои са проблемните и опасни язовири, подчерта заместник-министърът в МИЕТ Делян Добрев. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

Потенциално опасните язовири в страната са 600, сочат данните, събрани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

„Това е една пета от язовирите в България. До десет дни ще бъдат готови резултатите от проверката на всички язовири в страната”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при инспекцията на язовирите „Въча" и „Кричим", предаде БНР.

Създадена е организация, която трябва да установи кои са проблемните и опасни язовири, подчерта заместник-министърът в МИЕТ Делян Добрев.

„Не може да се каже, че има някои, които са по-опасни от другите на този етап. Средно може да се каже, че са около 20 язовира за всяка една област, така че може би общо около 500-600 язовира. Някои области, разбира се, по-малко от 20, други повече”, коментира Добрев.

По думите му е създадена организация в „Язовири и каскади", така че посещенията и анализа на тези язовири и на тяхното състояние започва още от днес.

„Групите вече обикалят и правят съответните изчисления. В рамките на тези 10 дни ще имаме информация за всеки един от тях и ще бъдат предписани мерките, които трябва да се извършат, ако такива се налагат”, посочи зам.-министърът.

Според него благодарение на такава инспекция се оказа, че състоянието на язовир „Елена” в Хасковско е доста тревожно.

„В момента, в който колегите са регистрирали тази ситуация, снощи към 18 часа, веднага са предприети действия за възможната корекция на изпускателя, разширяване на преливника, така че язовирът да освободи малко от своя обем и да не представлява заплаха за населението, изтъкна Добрев.

В резултат на проверките снощи е установено проблемно състояние на язовир „Елена”, Хасковско и веднага се предприемат мерки, уточни директорът на НЕК Михаил Андонов.

Решението е 52 язовира да бъдат отдадени на концесия на дружеството „Язовири и каскади" към НЕК, което ще ги стопанисва и управлява и ще контролира всички останали язовири в страната, подчерта Андонов.

„Получихме списъка от Гражданска защита за това кои са проблемните язовири. От днес са тръгнали групите, за да направят описи какви са нарушенията в момента на всички тези микроязовирчета и останали язовири, които са извън обсега на НЕК”, обясни той.

„Не се притесняваме за нашите язовири, защото целогодишно ги поддържаме. Мислим, че в рамките на 10 дни ще успеем да направим оглед на всички тези язовири, да съберем информацията и до тогава, ако се подготви промяна в нормативната база - мисля, че ще можем да се справим с тези функции, които искат да ни вменят като контрол на всички язовири”, каза още Андонов.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има ангажимент да изготви регистър на язовирите в България.

Още следващата седмица трябва да бъдат готови списъците за състоянието на язовирите, тогава ще се вземе решение за мерките дали ще е необходимо пълно или частично изпускане на водите и къде ще се правят корекции.

Държавата поема лидерството чрез предписанията и контрола, но на местно ниво кметовете и областните управители трябва да си свършат работата с почистването на речните корита и тяхното укрепване.

По-рано от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално.

През следващите 24 часа се очаква речните нива да останат без съществена промяна, посочват още от екоминистерството.

Около пет милиона лева са необходими за най-спешните мерки, които сега да се предприемат, за да се направи превенция и оценка на риска на опасните малки язовири, заяви проф. Димитър Тошев, ръководител на Катедра „Хидротехника" в Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на Техническия комитет към Международната комисия по големите язовири.

#Министерството на икономиката #енергетиката и туризма #МИЕТ #България #язовир #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев #Въча #Кричим #Язовири и каскади #Елена #Хасковско #НЕК #Михаил Андонов #директор на НЕК #Министерството на регионалното развитие и благоустройството #Министерството на околната среда и водите #Университета по архитектура #строителство и геодезия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »