Дюните да не са част от плажовете, предвижда преоктозакон

Дюните да не са част от плажовете, предвижда преоктозакон
Според нов проектозакон дюните няма да са част от плажовете.
A A+ A++ A

Да бъдат извадени дюните от плажовете - такава промяна в закона готвят депутати от управляващото мнозинство и експерти в правителството.

Това съобщи пред "24 часа" народният представител от левицата Димчо Михалевски, който заедно със свои колеги е вносител на промени в закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

"Това, че при последните промени в закона, направени от ГЕРБ, дюните бяха отписани от т.нар. зона А, която ги защитава, и бяха записани като плажове, е пълен абсурд. Тези природни формирования са обособени, вече са картирани, знае се добре къде са и е ясно, че върху тях не трябва да се строи. В момента в закона е записано, че през тях може да се изгражда техническа инфраструктура и национални обекти. Така не са защитени", казва Михалевски.

Зоната за свободно разполагане на чадъри да бъде от 30 до 50% от активната площ на плажовете, предвиждат още промените. Точният размер ще се определя в наредба. Според сегашните разпоредби свободни трябва да са поне 50%.

Всъщност промените в закона, приети миналата година, предстои да влязат в сила през март 2014 г. Според тях трябва да се изчистят всички сергии край плажа. "Това е популизъм, кой инспектор, кмет или министър ще вземе поминъка на тези хора. Това е закон, който няма да проработи", казва Михалевски. Затова той предлага силно редуциране на преместваеми съоръжения, които да се разполагат на определени места.

#плажове #Дюни #Димчо Михалевски #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"