България подкрепя целостта на Молдова

България подкрепя целостта на Молдова
Конфликтът в Приднестровието остава неразрешен. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

България подкрепя както териториалната цялост, така и „европейската перспектива“ за Молдова, заяви българският външен министър Николай Младенов.

Младенов и молдовският му колега Юрие Лянкъ се срещнаха в понеделник в рамките на форума на министрите на външните работи на страните от Дунавския регион в Букурещ, съобщиха от Външно министерство.

От името на българското правителство Младенов приветства представянето на план за действие по визовите въпроси и по започването на преговори между Европейския съюз и Молдова за сключване на Споразумение за широка и всеобхватна свободна търговия (DCFTA) в рамките на участието на Молдова в програма на ЕС „Източно партньорство“, насочена към страните от бившия СССР в Европа.

Младенов посочи, че междувременно от първостепенно значение е изграждането на легитимни и стабилни институции на Република Молдова.

Той още веднъж изрази подкрепата на българското правителство за решението за официалното подновяване на международните преговори за статута на Приднестровието, провинция на Молдова, която обяви независимост през 1990 г., без да е международно призната.

През февруари 2011 г. преговорите за Приднестровието (още известно като „Транснистрия“) бяха възобновени във формат „5+2“, т.е. с участието на Транснистрия, Молдова, Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) плюс ЕС и САЩ като наблюдатели.

„Надяваме се, че всички участващи в преговорите ще положат конструктивни усилия за намиране на взаимно приемливо решение на конфликта, като се съблюдава единството и териториалната цялост на Република Молдова“, заяви българският външен министър.

Младенов и Лянкъ разговаряха и за качеството на изучаването на български език, както и за запазването на преподавателския състав в българските училища.

В Молдова има 34 учебни заведения с изучаване на български език, отбелязват от Външно министерство.

#Молдова #ЕС #Николай Младенов #министър на външните работи #Министерство на външните работи #Приднестровие #Организация за сигурност и сътрудничество в Европа #Украйна #Европейски съюз #Източно партньорство #Бесарабия #бесарабски българи #българи в чужбина #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"