Турците може да се справят с корупцията, за нас не се знае

Турците може да се справят с корупцията, за нас не се знае
A A+ A++ A

Протестите в Турция се възобновиха с пълна сила. Стотици турци заляха централните улици, за да поискат за пореден път оставката на премиера Реджеп Ердоган. Този път не заради дърветата в парка „Гези”, а заради „дървената” позиция за корупционния скандал.

След операция на властите на 17 декември стана ясно, че синовете на министъра на вътрешните работи и министъра на икономиката са сред арестуваните по обвинения за получаване на подкупи, в скандала около държавната банка Halkbank. Трима министри подадоха оставки, а Ердоган смени десет, за да успокои напрежението. Премиерът обаче, вместо да поеме отговорност, че е допуснал корупция в такива размери в най-висшите етажи на властта, побърза да се оправдае, че акцията е насочена срещу него и срещу Турция.

Въпреки това не можем да отречем, че в Турция, страна, която често попада в световните класации за нарушаване на правата, подават оставки. И то не само за доказани престъпления, а понякога дори за замесване на името в скандал. В България никой не подава оставка, дори когато има три обвинения срещу него. Последиците най-често са трагикомични - полицаи издирват Христо Бисеров със снимка, разлепена във всяко РПУ в страната.

Явно турците с или без Ердоган може и да се справят с корупцията. За нас не се знае.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »