Антарктическата експедиция се добра до Южна Америка

Антарктическата експедиция се добра до Южна Америка
Българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Поредните деветима изследователи от Двадесетата Антарктическа експедиция след много перипетии се добраха успешно до Южна Америка, съобщи директорът на Българския антарктически институт Никола Петков.

Вчера сутринта, след двудневно изчакване океанът да се успокои, моряците от испанския кораб „Хесперидес” решиха все пак да предприемат рисковано натоварване на българите, тъй като времето ги притиска – същия ден е полетът им от съседния отстоящ на 8 часа плаване остров Кинг Джордж, предаде „Фокус”.

Първата група от четирима успява. За лош късмет на останалите, сред които и проф. Пимпирев, едва що качили се на надувната лодка „Зодиак”, мощна прибойна вълна ги помита. За първи път от 19 години насам „Зодиака” се обръща.

С невероятни усилия успяват да извлекат лодката на брега и да спасят от ледените води личния и служебния багаж, в който са събраните с много труд проби за лабораторни изследвания.

Мокри до кости, независимо от предпазните спасителни костюми, с които задължително се обличат всички при качване на лодка, петимата заедно с испанските моряци се връщат и сушат 3 часа на базата, докато все пак се появява временен спад на прибоя и този път успешно се качват и доплават до кораба.

Късно през нощта с полет на бразилски военен самолет групата каца в чилийското пристанище Пунта Аренас на брега на Магелановия проток и през Рио Галегос, Буенос Айрес и Рим на 18 февруари се завръщат в София.

В българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън остават последните седем участници в експедицията, които до 25 февруари ще я консервират за следващия зимен период.

#антарктическа експедиция #Южна Америка #Българския антарктически институт #Никола Петков #София #Буенос Айрес #Рим #остров Ливингстън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници