НАСА се отказва от Марс

НАСА се отказва от Марс
Марсоходът „Кюриозити" търси живот на Марс. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

През 2013 г. бюджетът на НАСА ще претърпи значителни съкращения, което означава, че американската космическа агенция ще трябва да се откаже от плановете си за пилотиран полет до Марс.

Планираният по-рано бюджет от 1.5 млрд. долара ще бъде съкратен до 1.2 млрд. долара, а към 2017 г. - до 1 млрд. долара.

С такива средства не е възможно да бъде осъществена мисия до Марс, отбелязва източник от НАСА, пожелал анонимност, предаде Дарик.

Възможно е мястото на САЩ в програмата ExoMars да заеме Русия. Не е много сигурно обаче дали Москва би отделила средствата, необходима за осъществяването на проекта.

„Роскосмос” нееднократно заяви, че пилотиран полет до Марс трябва да бъде съвместен проект, за да може колосалните разходи за него да бъдат поделение между няколко страни.

Програмата ExoMars предвижда три етапа. В първия, в орбита около Марс ще бъде изведена космическата сонда Trace Gas Orbiter, чиято задача ще бъде да изучи в детайли атмосферата на Червената планета.

На повърхността на Марс ще бъде спуснат стационарен метеорологически апарат. Този етап трябва да приключи през 2016 г.

Две години по-късно трябва да стартира вторият етап, като на Марс ще бъде спуснат марсоходът ExoMars, чрез който да бъде изучена подробно повърхността на планетата.

Едва когато предварителните проучвания приключат, към Марс ще потегли пилотиран космически кораб, който ще пристигне там не по-рано от 2022 г.

#НАСА #Марс #Роскосмос #Кюриозити #Русия #САЩ #Москва #марсоход #Червената планета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?