Спестяванията на българина растат, но бавно

Спестяванията на българина растат, но бавно
Спестяванията на българина ще продължат да растат.
A A+ A++ A

Спестяванията на българина през 2013 г. са продължили да нарастват, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходните две години. Това показва анализ на една от големите търговски банки у нас, цитиран от "Дарик".

Почти всички банки на пазара са предложили алтернатива на срочния депозит - разнообразни безсрочни разплащателни и спестовни сметки с атрактивни лихвени условия, показва анализът. Това е причината за значителния ръст от 36,5 процента на привлечения ресурс по тези сметки за последните 12 месеца, докато при срочните депозити ръстът е 4,9 на сто.

Към края на октомври 2013 г. спестяванията са се увеличили с близо 1,6 млрд. лв. от началото на годината и достигат рекордните 36,5 млрд. лв., което е ръст от 8,5 на сто. Предпочитаната валута за спестяване е българският лев. През тази година спестяванията в левове нарастват двойно в сравнение с тези в евро, сочи анализът.

През 2014 г. драстични промени в потребителското поведение на домакинствата едва ли ще се наблюдават, прогнозират от банката. Най-вероятно българинът ще остане предпазлив в своите финансови решения и ще се въздържа от необмислени и спонтанни покупки. Лихвените проценти по депозитите ще продължат да падат, възможно е те да достигнат нивата преди кризата.

#спестявания #банка #депозит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »